Золотоголовый корольок (лат. Regulus satrapa) – маленька співоча пташка з сімейства корольковых. Мешкає в лісах Канади, Сполучених Штатів, в Мексиці і Центральній Америці. Найбільше любить ялинники. Взимку холодної місцевості мігрує на південь, але не летить дуже далеко. Південні популяції воліють осілий спосіб життя.

Довжина тіла золотоголового королька всього 9 см, а вага – 4-6 грам, проте користь він приносить величезну. Оскільки його раціон складається з дрібних комах, їх яєць і личинок, за рік одна така пташка може знищити близько 8 млн. лісових шкідників. Ось вже воістину «малий, та молодецький»!

Ловлять корольки свій нехитрий обід за допомогою прямого і тонкого дзьобик, краї якого злегка увігнуті. Зверху їх пір’я оливково-зелені, а знизу білі. На голові яскраво-жовтий чубчик, підкреслений чорними смужками. Самець носить оранжево-жовте пілотку.

При цьому, коли птахи нахиляють голову, здається, ніби у них там справжня корона, як у справжніх королів. Тільки от зростом не вийшли. Такі собі маленькі корольки. Очі в цих пташок оточені чорним обідком, який робить їх дуже виразними. Лапки маленькі, але досить сильні, щоб міцно триматися на гілочках.

Золотоголовые корольки – рухливі малюки, їх практично неможливо застати сидять на одному місці, особливо самців. Ще б! Адже саме самці в період гніздування забезпечують свій численний виводок їжею.

За сезон корольки встигають висидіти дві кладки: у травні і липні. Надійне, кулясте гніздо з міцними стінками вони в’ють високо на дереві. Будівельним матеріалом служать мох, лишайники, гілки, шерсть і власні пір’я, які закривають вхід.

В цей час пари пташок тримаються окремо один від одного, вони навіть можуть бути агресивними по відношенню до своїх побратимів. Самка відкладає 8 або 10 тендітних строкатих яєць і приступає до высиживанию. Вилупилися пташенят батьки разом вигодовують трохи більше двох тижнів, близько 300 разів за день прилітаючи до своїм ненаглядним діткам.

Коли перший виводок залишає гніздо, самка відразу приступає до другої кладці, яка зазвичай трохи менше попередньої і складається з 6 або 9 яєчок. Самець же продовжує самовіддано дбати і про найменших карапузах, і про «вагітної» дружині.

В інший час року золотоголовые корольки люблять збиратися однією великою і дружною кампанією, цвірінькаючи свої гарні пісеньки. Правда, особливо голосисті вони навесні, радіючи теплому сонечку і закінчення «голодного» періоду.

Восени і взимку в хвойному лісі теж можна почути характерне «ци-ци-ци», що лунало тонким і ніжним голосочком, але достатньо рідко. Очевидно, так вони намагаються підбадьорити себе і товаришів, нагадуючи, що весна обов’язково прийде.

Ці тендітні і ніжні пташки в неволі відчувають себе дуже погано. Їм необхідний різноманітний живий корм, який людина просто не може дати. Потрібно бути досвідченим любителем птахів, щоб посадити королька на спеціальне комбіноване харчування. Проте, живучи поруч з людиною, він стає ручним і охоче співає в присутності господаря.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь