Вінценосна куріпка (лат. Rollulus rouloul)

0
523

Вінценосна куріпка (лат. Rollulus rouloul) – невеликий птах з сімейства фазанових, що мешкає на Суматра, Борнео, в південній частині Бірми і Таїланду. Найчастіше її можна зустріти в тропічних рівнинних лісах, так як цей представник ряду куроподібних не піднімається вище 1,5 км над рівнем моря.

flickr/Veldman Photography

Але і тут її досить складно виявити – вінценосна куріпка занадто пуглива і воліє триматися ближче до лісовими хащами. Якщо пташку ненавмисно злякати, вона з гучним свистом відлітає на кілька метрів і ховається в густій рослинності. Іноді рятується втечею, витягаючи вперед шию і голову. Опинившись у безпеці, самець показує партнерку тихим вигуком «сі-ул».

flickr/jinterwas

Зате вінценосних куріпок дуже просто розпізнати – на голові у самців є високий чубчик кольору іржі, який вони тримають піднятим догори, як справжній вінець, а їх лоб прикрашений білою плямою і чорною щетиною. Їх металічно-зелене забарвлення зверху плавно переходить в матовий темно-синій низ. Закруглені крила світло-горіхові.

flickr/A. J. Haverkamp

Самки не мають корону на голові у них тільки трохи синювато-сірого хутра. Пір’я на всьому тілі оливково-зелене, крім криють пір’я на крилах, які коричневого кольору. Обидві статі красуються в яскраво-червоних шкірястих «окулярах». Такого ж забарвлення у птахів і ноги, позбавлені шпор. Товстий дзьоб злегка закруглений донизу. Довжина короткого хвоста не перевищує 6 див. Компактний тулуб в середньому 25 см, причому самці трохи крупніше.

flickr/San Diego Shooter

Майже весь час вінценосні куріпки проводять на землі, харчуючись насінням, впали плодами, ягодами, молодими пагонами, комахами і, якщо пощастить, наземними молюсками. Вони живуть парами, дбайливо оберігаючи потомство. Самці в буквальному сенсі відвойовують своїх партнерок в гарячих і бурхливих бійках, пускаючи в хід кігті та дзьоби.

flickr/Kevin Hughes 348

«Уклавши» шлюбний союз, самка знаходить поглиблення в землі і будує там широке гніздо з дахом і закритим входом. Потім відкладає 5-6 білих яєць і висиджує їх близько 18 днів. Пташенята вилуплюються повністю темними. Вдень мати виводить їх з гнізда, щоб разом з батьком нагодувати личинками комах і невеликими черв’ячками.

 

flickr/Drew Avery

Цікаво, що обидва батьки подають своїм малюкам їжу в їх маленькі розкриті ротики прямо з власного дзьоба, що, загалом, характерно для куроподібних, птенчики яких зазвичай клюють із землі. Ввечері матуся заводить своїх нащадків назад в будиночок, ретельно закриваючи вхід гілочками.

flickr/ysaleth

Коли пташенята підростуть і стануть самостійними, вони будуть ночувати в нижньому ярусі дерев, як і всі інші дорослі особини. Вдень же вінценосні куріпки ведуть себе дуже важливо, розтопирюючі своє багате пір’я і ліниво ходячи по землі. Іноді вони ховають голову між плечима, що робить їх схожими на пір’яні кульки. Літають низько і недалеко, за допомогою швидких і сильних змахів крилами.

flickr/The Lovelace Photography

Природними ворогами вінценосних куріпок є змії, хижі птахи і ссавці. Люди полюють за ними заради смачного м’яса. Крім того, із-за поступового руйнування середовища проживання, вид знаходиться під загрозою, тому багато країн взяли територію гніздування чубатих куріпок під охорону.

 

 

Загрузка...

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here