Де живе крапчастий ховрах?

0
3876

Одним з найбільш характерних представників ховрахового роду є ховрах крапчастий. Цей гризун має досить невеликі розміри, довжина його тіла досягає максимум 26 див. Також тварині властиво мати велику голову, великі чорні очі і невеликий хвіст, розмір якого менше, ніж ? всього тіла. Крапчастий ховрах має короткі кінцівки, на передніх лапах розташовані рухливі пальці. Вушна раковина являє собою шкірний валик.

Волосяний покрив на тілі тварини досить короткий і рідкісний, на голові приглаженный хутро, а на хвості він довгий і більш густий. Характерна особливість цього гризуна полягає в тому, що у нього є защічні мішки, розміри яких не зрівняються з хомячьими мішками, однак, за один раз, ховрах здатний в них перенести десятки диких цибулин.

Забарвлення тіла цієї істоти – строкатий. На коричневій спині видніються досить великі світлі плями, окреслені по контуру. Саме ці кропиви і дали назву цьому виду. Навколо очей є білі кола, які добре виділяються на тлі темних щік і голови. Хвіст по краю має світлу облямівку.

Спосіб життя

Крапчастий ховрах є мешканцем лучних зон, степів і лісостепів. В ті часи, коли цей вид був досить численним, гризуни тимчасово селилися в районі узбіч грунтових доріг, поруч з виноградниками і старими садами, на полях, де була посіяна пшениця або кукурудза. Їх рідко можна зустріти в низинах, так як подібні місця в них використовуються тільки в якості харчових ділянок.

Ховрах крапчастий живе колоніально, проте іноді можуть потрапляти звірятка, які віддають перевагу жити поодинці. Кожна доросла особина займає власне житло.

В період ранньої весни гризун живиться частинами рослин, що знаходяться під землею, влітку – наземними частинами рослин, а восени – насінням. Також крапчастий ховрах, якого харчування досить різноманітне, вживає в їжу такі культурні злаки, як пшениця, жито чи ячмінь.

Крім постійних нір, у них ще є тимчасові, які служать для захисних цілей. Перші мають протяжність від 2 до 3 метрів, з єдиним входом і гніздовою камерою, яка знаходиться на глибині 40-130 сантиметрів.

У таких норах вони живуть постійно і раз в рік виводять потомство. Іноді в норах можуть бути присутніми додаткові ходи та зерносховища. Що ж стосується тимчасових нір, то їх конструкції значно простіше, а габарити менше.

Крапчатим сусликам властивий денний спосіб життя. Найбільшу активність вони виявляють у ранкові години перед заходом сонця. Ці гризуни досить гостро реагують на погодні умови: якщо відчувають дощ або похолодання, то нори залишати не стануть. У зимовий період вони впадають в сплячку, яка зазвичай триває протягом 6 місяців. Якщо рік видався спекотним, то дорослі особини можуть впадати в сплячку, починаючи з липня або серпня.

Це пов’язано з тим, що крапчастий ховрах – растительноядный (в основному), і у посушливу погоду йому практично неможливо повноцінно харчуватися. У таких випадках літня сплячка може плавно перейти в зимову.

Народжували самки і молоді особини подібну сплячку не практикують. За період часу, проведений у стані зимового анабіозу, маса тварини знижується практично в 2 рази, тому, якщо гризун за літо не встиг набрати вагу, то він має всі шанси не прокинутися.

Харчування

Який саме корм воліє вживати крапчастий ховрах? Чим харчується цей звір? В подібних питаннях слід зазначити, що його харчовий раціон повністю залежить від пір року.

Основними недругами цього гризуна є горностаї, степові тхори, лисиці, ласки, корсаки, а поблизу людських поселень – з хижі тварини. Що стосується птахів, що полюють на ховрахів, то до таких можна віднести коршунов, пугачів, соколов і навіть чайок.

 

Ті істоти, які мешкають на південній території, можуть харчуватися жуками. На щільно населених територіях, в період гону і виходу молодих особин, можуть спостерігатися випадки канібалізму і некрофагии (коли ховрахи поїдають своїх побратимів, які потрапили в капкан).

Розмноження та смертність

Шлюбний період у крапчастих ховрахів починається через 1-2 тижні після виходу із зимового анабіозу. Гін триває протягом 2 тижнів, супроводжуючись появою особин чоловічої статі на територіях самок. У цей період самці дуже агресивні по відношенню один до одного, вони кусаються і ведуть себе дуже зухвало. Процес парування відбувається в норі.

Самка виношує потомство 24-28 днів, після чого на світ з’являється від 6 до 8 дитинчат. Молоді ховрахи виходять зі своєї нори приблизно в перших числах червня. Далі самка залишає власне потомство на 3-4 дні, тим самим змушуючи дитинчат переходити на твердий корм. Ще через кілька днів вони покидають матір, розселяючись по своїх норах.

Близько 70% молодих особин крапчастих ховрахів гине на першому році життя. Головні причини смертності – це пізніше настання весни, промерзання ґрунту, людське вплив, а також напад хижих тварин.

Від хижаків крапчасті ховрахи страждають в основному в літній період часу, хоча тхори здатні нападати на гризунів у період сплячки, викопуючи їх з зимових нір. Кожен день життя цих тварин наповнений небезпекою, тому в природних умовах тривалість життя даних звірків рідко перевищує позначку в 4 роки.

 

 

Загрузка...

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here