Австралійський страус: фото, опис і середовище існування

0
12

Австралія — дивовижний континент. Його відособленість призвела до появи унікальних флори і фауни, до того ж тут збереглася безліч реліктових тварин і рослин. Страус ему — одна з найпоширеніших в Австралії птахів, навіть зображена на гербі держави, причому місцевий вид серйозно відрізняється від своїх родичів на інших континентах.

Зміст статті

  • Основні характеристики ему
  • Середовище і природні вороги
  • Розмноження і харчування
  • Вимерлі види ему
  • Господарське значення

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

На планеті існує всього три види страусів: австралійський (друга назва — Ему), всім відомий американський (Нанду) і самий великий і численний африканський. При цьому лише африканський вважається представником виду страусового, тоді як інші два — підвиди. За однією з версій, назва австралійського виду, відкритого в 1696 році, походить від португальського слова «еммі» — «великий птах».

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Основні характеристики ему

Зростання і вага ему відповідно 1,7 м і до 55 кг. Маленька голова з трохи загнутим дзьобом темного відтінку, круглі очі з пухнастими віями, набагато більш коротка шия, ніж у інших «побратимів», щільне тулуб з недорозвиненими крилами (до 25 см), дуже потужні ноги, м’які і щільні пір’я, що регулюють теплообмін — це опис зовнішнього виду ему. Причому оперення самців кольором нічим не відрізняється від самок, як, наприклад, у африканського родича.

Ему не живуть зграями, і тільки в пошуках живлення можуть деякий час кочувати невеликими групами до десятка особин. Ці птахи ведуть денний спосіб життя і сплять вночі близько семи годин з перервами. У австралійського страуса чудові зір і слух, тому вони здатні помітити небезпеку на дуже далеких відстанях, особливо в рідній савані.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

При цьому ему, всупереч сформованому образу, ніколи не ховають голову в пісок. Вони або тікають, розвиваючи божевільну швидкість до 60 км на годину, або приймають бій, відчайно штовхаючи супротивника своїми потужними трехпалыми лапами з жорсткими роговими наростами на кожному пальці.

Але коли птахи в безпеці, вони просто обожнюють лінуватися, приймаючи водні і піщані ванни, щоб позбутися від паразитів в густому оперенні і просто граючи один з одним. З усіх страусів тільки ему можуть спокійно жити майже в будь-якому кліматі. І в мінус п’ять градусів і в плюс п’ятдесят австралійський страус відчуває себе досить комфортно.

Середовище і природні вороги

Ему поширений на австралійському континенті в трав’яних саванах, на околицях пустель, на берегах озер і вирубках. Ця птиця любить простір і відкритий простір, чудово плаває, незважаючи на значні розміри, не любить сухий місцевості і галасливі міста.

Ще одна відмінність австралійської нелетающей птиці від його африканського побратима в тому, що ему необхідна питна вода, тому вони ніколи не селяться в посушливих районах. Ему, що живуть на Тасманії не залишаються на одному місці — влітку живуть і гніздяться на півночі острова, де більше чагарнику і зручні місця для розмноження, а взимку йдуть на південь.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

М’ясом австралійського страуса, його дитинчатами і яйцями не проти поласувати місцеві хижі тварини — дінго, лисиці і яструби і орли. Ему як правило приймає бій, і досить часто хижак забирається ні з чим. На волі ему можуть прожити до 20 років, а в зоопарках рідко дотягує до десяти.

Розмноження і харчування

Під час шлюбного сезону, який припадає на кінець весни — початок літа, оперення самок трохи темніє, області на шиї під очима стають блакитними. За увагу партнера самиці можуть битися за кілька годин, а в цей час самець готує гніздо для майбутніх пташенят — акуратну ямку в землі, вистелений листям.

Кілька самок ему, партнерки одного і того ж самця, несуться в одне гніздо, відкладаючи в середньому по 8 яєць по одному в день. У гнізді може виявитися 25 яєць і всі вони залишаються під опікою самця. Вага однієї штуки в середньому 800 грамів.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Під час висиджування, яке триває близько двох місяців, кладка змінює колір з синьо-зеленого до фіолетово-чорного. До речі висиджує пташенят саме самець, відлучаючись лише на короткий час, щоб перехопити що-небудь їстівне. За цей час турботливий татусь сильно втрачає у вазі.

Після вилуплення пташенят, які мають смугасте забарвлення, доглядає за ними теж самець. Він забезпечує їх харчуванням більше півроку, аж до повної самостійності, і в цей час вкрай агресивний до всього, що може становити небезпеку. Навіть змарнілий після насиджування самець ему може ударом ноги вбити людину, при цьому він обов’язково нападе, якщо хтось з’явиться поруч з гніздом.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Дорослі австралійські страуси — «вегетаріанці», чого не скажеш про їх дитинчат. Зрілі особини живляться насінням, нирками, фруктами, зерновими, корінцями трав. Заразом, як і багато птиці з таким раціоном, ему ковтають дрібні камінці та пісок, які допомагають їжі подрібнюватися в шлунку. А ось пташенята, які дуже швидко ростуть, охоче поїдають личинок, комах, дрібних гризунів і ящірок.

Вимерлі види ему

Коли на планеті існували ще дві «породи» ему, які, на жаль вимерли. І тепер фото цих птахів можна побачити тільки на сторінках пізнавальних видань або в інтернеті, наприклад, у вікіпедії.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Чорний ему мешкав на острові Кінг між Австралією і Тасманією. Чорний ему — приклад горезвісної «острівної карликовості». Через ізоляції острова, де для великих тварин було б недостатньо прожитку, еволюція страуса пішла в бік зменшення розмірів.

Цей вид був більш темним, ніж його континентальний родич, пташенят насиживали обоє батьків, харчування складалося з насіння, фруктів і водоростей. Європейці виявили чорного ему в 1802 році під час знаменитої експедиції Ніколя Бодена. Кілька птахів, живими і у вигляді опудал, були переправлені в Європу. Але представників цього підвиду було надто мало, і перші поселенці, полювали на страусів та їх яйця, швидко винищили птицю.

Однак дослідження, які потрапили у руки вченим птахів дали багато відомостей для науки, зокрема про те, як змінювалися обриси континенту і островів, скільки років тривала ізоляція останніх, про еволюцію видів тварин в Австралії і на островах.

Тасманійський ему — ще один вимерлий вид. Йдеться звичайно не про страусів, які сьогодні живуть на острові. Сучасні ему на острів Тасманія були завезені після винищення «аборигенів»у середині дев’ятнадцятого століття.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Ці птахи були більше схожими зовні на континентальних родичів, майже в точності повторюючи їх цикл розмноження. Правда, у відношенні харчування тасманийские ему відрізнялися більш раціональним підходом — вони були всеїдними. Винищені, як і чорні ему, переселенцями, високо ценившими гастрономічні якості страусів.

Господарське значення

Особливості ему роблять птахів досить привабливими для розведення. М’ясо страусів відрізняється ніжним смаком, схожим з телятиною, насичене безліччю корисних речовин. Яйця смачні, поживні і володіють певною естетичною цінністю, тому популярні в ресторанному бізнесі. Основною причиною розведення ему є саме кулінарна.

Друга причина розведення ему — страусових жир, природний зволожувач. Людина давно оцінив користь натуральних продуктів. Препарати на основі жиру ему, цього унікального речовини, незамінні при захворюванні суглобів, позбавлення від дефектів шкіри і в багатьох інших областях.

Шкіра і пір’я страуса популярні в декоративно-прикладному мистецтві, виготовленні модних аксесуарів, сумок, взуття і гаманців.

Австралийский страус: фото, описание и среда обитания

Після горезвісної Emu war, військової операції 1932 року по знищенню цих птахів, роблять спустошливі набіги на зернові поля фермерів, і подальшому дозволі на неконтрольований відстріл ему, поголів’я диких страусів значно скоротилося. В останні роки уряд Австралії робить спроби відновити кількість ему в природі. І тому всі фермери, які займаються розведенням страусів, повинні мати ліцензії від уряду і ретельно стежити за захистом диких ему.

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here