“Иншала”. Що значить це слово? Воно являє собою ритуальну фразу на арабському, що позначає “якщо побажає Бог” або “якщо на те буде воля Бога”. Цей вираз використовується переважно у мусульманському середовищі, проте поширене також серед євреїв і християн, які проживають на Середньому Сході.

Значення

Що таке “иншала”? Слово являє собою молитовний вигук, яке використовується в арабських, а також інших мусульманських країнах для свідчення смирення перед побажаннями і волею Аллаха. Найчастіше є маркером майбутнього часу і вказує на плани людини.

Незважаючи на те, що слово носить явний ісламський характер, дана фраза в мусульманських країнах використовується представниками всіх конфесій і вірувань. Еквівалент фрази в російській мові – “якщо доживемо”, “якщо Бог дасть” та ін.

Трактування і вживання

Смирення перед Богом – основна трактування, яке має слово “иншала”. Що означає ця фраза ще? Вона також може вказувати на надії людини або його бажання щодо того, щоб щось сталося в майбутньому. Часто також використовується як ввічливої відмови, якщо прохання складно виконати. У цьому випадку фраза має приблизно таке значення: “Ваше прохання, на жаль, нездійсненна, якщо тільки цього не побажає Бог”.

В сучасному ісламському світі ця фраза вживається досить часто в звичайному простому розмовному мовою в різних країнах. Що по-турецьки означає “иншала”? Оскільки Туреччина — це також переважно ісламська країна, то слово тут має аналогічне значення і часто вживається при звичайних розмовах. Найчастіше воно використовується для опису майбутнього часу.

Походження

Що означає слово “іншалла” і як воно з’явилося? Дана фраза бере свій початок в Корані, а саме в сурі ” Аль-Качф, де написано, що ніколи не треба говорити: “Я зроблю це завтра”. Замість цього потрібно сказати: “Я зроблю це, якщо цього побажає Аллах”.

Відомий ісламський богослов Ібн Аббас, який жив у 7 столітті, говорив, що для кожного мусульманина обов’язковим є слово “иншала”. Що значить це в даному контексті? Віруюча людина повинна вживати цей вигук у тих випадках, коли мова йде про планування будь-яких справ у майбутньому або про озвучення своїх бажань.

Релігійне значення

Що таке “иншала” в релігійному трактуванні? Вимовляючи це слово, віруюча людина віддає себе і свої дії в руки Бога. Мусульмани вірять, що все, що відбувається в їхньому житті, було обрано Аллахом і несе певну роль або урок. Якщо Бог хоче навчити чому-небудь, вказати, покарати або дати якийсь знак, то для цього вона використовує дії, волю і бажання людини.

Це і показує те, що значить слово “иншала”. Незалежно від того, що людина хоче, і що він планує, кінцевий результат залежить тільки від Бога. Саме тому при висловленні своїх ідей і намірів потрібно згадувати Аллаха і стверджувати, що все знаходиться лише в його руках.

Правильне написання

Існує правило, згідно з яким треба писати слово “иншала”. Що це значить? Часто у російськомовних варіантах можна зустріти наступне написання: “іншалла” або “іншааллах”, однак з точки зору арабської мови це вважається не зовсім коректним, оскільки в цьому випадку фразу потрібно переводити наступним чином: “створити Аллаха”.

Для того щоб правильно передати зміст цієї фрази, потрібно писати всі її частини окремо – “ін ша Аллах”. У цьому випадку фразу можна перевести як “якщо побажає Аллах”. Слова досить схожі, проте в арабській мові вони мають різне значення. Незважаючи на це, у більшості випадків фраза пишеться разом, як у російській, так і в англійській мові.

Окремої уваги заслуговують також інші фрази, які часто вживаються в подібному контексті. Мова йде про таких виразах, як “машаллах” і “Аллах акбар”.

“Машаллах”

Цей термін також являє собою ритуальне словосполучення, яке використовується переважно мусульманами. Воно застосовується для вираження радості, подиву і безмірною вдячністю до Бога, а також як знак покори і визнання факту, що все в цьому світі здійснюється тільки з його волі і бажанням. На відміну від слова “иншала”, ця фраза використовується для опису майбутніх намірів, а як похвала і позитивне переконання по відношенню до подій, які вже відбулися.

Найчастіше фраза “машаллах застосовується після отримання добрих новин або після того, як сталося щось хороше і добре. Аналоги даного словосполучення в російській мові: “Слава Богу!” або “Молодець!”. Також вважається, що ця фраза рятує від лихого ока, тому її також можна трактувати як еквівалент символічного стуку по дереву або плювання через плече.

“Аллах Акбар”

Цей термін описує звеличення Бога і дослівно означає “Аллах великий” або “Найбільший Аллах”. Використовується як знак хвали і радості. Найчастіше це словосполучення застосовується під час великих релігійних мусульманських свят, а також різними політичними і релігійними угрупованнями. Багато мусульманські країни використовують цю фразу на своїх національних прапорах.

Що стосується етимології, то слово “акбар”, що являє собою найвищий ступінь прикметника “старший” і “важливий” і використовується як епітет до імені Бога. Вживається фраза дуже широко. Раніше вона використовувалася як бойовий клич мусульманськими воїнами. Зараз вона застосовується під час релігійної різання худоби в періоди ісламських свят, а також її часто використовують замість оплесків після вдалого виступу. Також ця фраза є основою традиційної арабської каліграфії і широко застосовується в якості орнаменту.

Що означають вирази “иншала”, “аллах акбар” і “машаллах”? Це дуже популярні і часто вживані вислови переважно в мусульманських країнах, які, проте, використовуються і представниками інших релігій і конфесій. Слово “иншала” характеризує деякі бажання або плани, а також служить маркером майбутнього часу. Словосполучення також застосовується для того, щоб показати, що все майбутнє знаходиться в руках Бога і все залежить тільки від нього. Що стосується фрази “машаллах”, то вона використовується як знак радості і вихваляння сили Бога. На відміну від першого слова цей термін описує не майбутні дії, а події, які вже відбулися, і за що треба бути вдячним Аллаху. Останнє словосполучення є одним з найпопулярніших в ісламських країнах і використовується для вихваляння Бога, а також як знак того, що Аллах самий величний і важливий в цьому світі.

Всі зазначені фрази часто застосовуються як в традиційних релігійних і культових ситуаціях, так і в простому розмовній мові. Іноді вони можуть мати різне значення, що залежить від контексту, а також від країни, де фраза була використана.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here