Дикі качки у фотографіях Берт де Тіллі

0
1294

Крижень – птах з родини качиних загону гусеподібных. Найбільш відома і поширена дика качка. Довжина тіла самця близько 62 см, самки – близько 57 см, вага досягає 1-1,5 кг (восени, коли птах откормится перед перельотом, її вага може досягати 2 кг). Голова і шия самця зелені, зоб і груди коричнево-бурі, спина і черевна сторона тіла сірого кольору з тонкими поперечними плямами. Забарвлення самки бура з більш темними цятками, черевна сторона буро-сіра з поздовжніми пестринами. На крилі у самця і самки синьо-фіолетове «дзеркало».

Частково перелітний птах. Населяє прісні і злегка солонуваті водойми. В останні роки багато птахів зимує на незамерзаючих водоймах у великих містах і їх околицях.

Крижень є одним з основних об’єктів спортивної, а місцями – промислового полювання. Від крижня шляхом селекції виведено більшість сучасних порід свійських качок, крім тих, які були виведені від мускусної качки.

Крижень широко поширена в північній півкулі. Гніздиться в арктичних широтах на північ до 70° пн. ш., так і в теплому субтропічному кліматі на південь до 35° с. ш. в Північній Африці і до 20° с. ш. на Близькому Сході.

В Європі селиться майже повсюдно, за винятком високогірних районів центральної частини, Скандинавії північніше 70° пн. ш. і смуги безлісою тундри на території Росії. У Сибіру поширена на північ до Салехарда, Туруханська, середньої течії Нижньої Тунгуски, півострова Тайгонос на Охотському морі і Північній Камчатки. В Азії на південь-до Малої Азії, Ірану, Афганістану, південних схилів Гімалаїв, китайської провінції Ганьсу і Чжилийского затоки Жовтого моря. За межами материка гніздиться на Командорських, Алеутських, Прибылова, Курильських островах, на Японських островах на південь до середньої частини острова Хонсю, а також на Гаваях, Ісландії та Гренландії.

У Північній Америці на півночі відсутня в зоні тундри і східній частині материка на південь до Нової Шотландії та американського штату Мен. На півдні досягає південної Каліфорнії та інших прикордонних з Мексикою штатів США, але там не гніздиться і зустрічається лише в зимовий час. За межами природного ареалу интродуцирована в Південній Африці, Новій Зеландії і Південно-Східної Австралії, де вважається таким, що порушує місцеву екологію виглядом.

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here