У Гренландії, Ісландії і полярних областях Євразії, а також у Північній Америці живе дуже красивий птах – полярна, або біла сова, яку місцеві народи називають «гусячим пастухом». Що послужило підставою так її називати? Як вона харчується і полює? Давайте познайомимося ближче з однією з самих великих сов, що мешкають в нашій країні.

Біологічна характеристика

Полярна сова (Nyctea scandiaca, або Bubo scandiacus) відноситься до класу Птахи, загону Совообразные, сімейства Совині, роду Пугачі.

Біла сова: опис

Це велика, пишно оперена птах білого кольору з темними плямами і пестринами, кількість і розмір яких індивідуальні у кожної особини. Самці, як правило, значно світліше самок і іноді бувають чистого білого кольору без будь-яких слідів. Якщо полярна сова чорно-біла, то це точно жіноча особина. Таке забарвлення чудово маскує їх навесні, коли відкладаються яйця і высиживаются пташенята. Самки цього виду найбільших самців. Довжина тулуба цих птахів варіюється від 55 до 65 см, а розмах крил становить понад півтора метрів. Вага полярної сови – 800 – 3000 р. Густе оперення повністю покриває тіло, дзьоб і лапи, надійно захищаючи птицю від морозів.

Біла сова, на відміну від інших представників свого виду, наприклад, мохноногого сича, має слабовиражений лицевий диск. На бокових поверхнях голови дорослих особин знаходяться «вушка», утворені десятком більш жорстких, ніж всі інші, пір’я. Гострий чорний дзьоб цієї птиці загинається донизу і оточений майже до кінчика схожими на щетинки пір’їнками. Райдужна оболонка очей цього пернатого хижака буває яскравою або більш приглушеною золотисто-жовтого забарвлення, рідше зустрічаються птахи з зеленувато-жовтим забарвленням.

Ареал

Як вже говорилося вище, воліє жити біла сова в тундрі Євразії та Північної Америки, зустрічаються вона і на островах в Беринговому морі, на Шпіцбергені, Землі Франца-Йосипа. Цей вид сов освоїв більшу частину арктичних територій, навіть найвіддаленіші і небезпечні куточки цієї суворої землі. В суворі зими або при нестачі корму може відлітати в більш південні регіони і жити в умовах лісотундри і мелколесья.

Чим харчується?

Біла сова – це хижак, що полює на гризунів, але перш за все, на лемінгів. Вона полює і на більш дрібних птахів – качок, куріпок і гусей, – а також на невеликих хижаків, наприклад, на горностая або песця. Пограбувати мисливський капкан, з’їсти рибу або «поласувати» падлом може біла сова. Опис живлення цього пернатого полярного хижака буде неповною, якщо не розповісти, як він їсть. Так, невелику здобич ця птиця просто проковтує, а ось таку «колючку», як їжак, подрібнює дзьобом. Більш велику здобич, наприклад, зайця, своїми чорними гострими кігтями розриває на шматки.

Біла сова ніколи не полює поруч з гніздом і активно захищає свою територію. Саме тому багато птахи, такі як казарки і гуси, прагнуть оселитися до неї ближче, використовуючи цього хижака для захисту від бродячих собак і песців, а також від нападу інших пернатих. Помітивши цю особливість, деякі північні народи і стали називати полярну сову «гусячим пастухом».

Особливості полювання

На відміну від інших совиних, полярна сова полює вранці і навіть вдень. Свою здобич вона видивляється, розташувавшись на якому-небудь підвищенні або облітаючи свою мисливську територію. Свою здобич вона може побачити за сотню метрів, після чого досить важко злітає, але блискавично кидається до землі і нападає, хапаючи її зверху. Якщо це дрібний гризун, біла сова просто заковтує його цілком, разом з зубами, шерстю і всім іншим, а у випадку більш великої здобичі, наприклад, песця, схопивши тушку кігтями, птах піднімається в небо і звідти жертву кидає на землю. Потім приземляється і розриває на шматки.

Шлюбні ігри

З настанням весни самець полярної сови займає придивилася йому територію і сповіщає про це гучними криками всю округу. Якщо з’являється інший самець, який бажає отримати цю ділянку, господар без роздумів починає повітряну битву і б’ється до останнього. Для того щоб привернути до своєї персони увагу самочки, він розташовується на невеликій купині або горбку і влаштовує щодо нього забіги, одночасно видаючи досить мелодійні звуки. Коли з’являється передбачувана партнерка, самець злітає в токовом польоті: змахуючи крилами, він потім різко опускає їх, так, що вони утворюють перевернуту букву V. Якщо самка прийняла залицяння, то вона теж під’єднується до оборони ділянки.

Розмноження

 

Уступи берегових обривів, сухі схили, різні горби і горби обирає для гніздування біла сова. Цікаві факти з’ясували вчені, спостерігаючи за цими птахами: гнізда вони не будують, а просто викопують невелику ямку в землі, куди і відкладають яйця. Їх кількість залежить від наявності і достатності їжі в тундрі. При достатку видобутку полярні сови можуть відкладати по 10-13, а в голодні часи – всього по 3-4 яйця білого кольору. Самка відкладає яйця з дводенною перервою і насиджує кладку близько місяця. Весь цей час самець захищає її і носить їй, а потім і пташенятам корм. Десь у віці 50-57 днів совята стають на крило і залишають батьківське гніздо.

Особливості полярних сов

Ми розглянули всі основні сторони життя такої птиці, як біла сова. Цікаві факти про неї наостанок:

1. Цей полярний хижак може до 40 днів нічого не їсти, використовуючи підшкірні жирові запаси. За цей час прошарок жиру зменшується на два сантиметри. Для того щоб заощадити сили і енергію, у періоди вимушеного «поста» птах практично не літає і сидить на одному місці.

2. Біла сова, так само як і інші представники цього виду, може повертати голову на 2700. Це можливо завдяки унікальній будові шиї цих птахів, що складається з 14 шийних хребців.

3. Совині очі можуть дивитися тільки вперед, рухатися, як людські, вони не можуть. Крім того, ця птиця поблизу зовсім нічого не бачить і сприймає реальність в чорно-білому вигляді, квітів сови не розрізняють. Зіниця у них розширюється і звужується не тільки при зміні освітлення, але і в процесі дихання.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here