Хто такі морські леви?

Морські леви – це своєрідні, але в той же час милі тварини. Ці водні хижаки належать до класу ссавців. Їх кінцівки сформовані в ласти. Морські леви відносяться до сімейства Вухаті тюлені. Таких тварин налічують 5 різновидів. Давайте їх розглянемо.

Південний

Чоловічі особини цього виду виростають досить великими – близько 2,5 м в довжину з вагою 300 кг. Вони мають темний коричневий окрас, що переходить в жовтуватий на черевній частині. Самки майже не уступають у довжині, досягаючи 2 м, проте є вдвічі стрункішою і важать до 150 кг. Забарвлення жіночих особин схожий на такий у чоловічих, але трохи світліше і з наявністю пігментних плям по всій поверхні тіла. Район проживання – прибережна зона Тихого океану на території Південної Америки, а також Атлантичного – на півдні Бразилії. Зустрічаються невеликі групи на Фолклендських островах і Галапагосах.

Північний

Доростає до 3,5 м і є важковаговиком з масою до 1 тис. кг Самки вдвічі менше по довжині і втричі – за вагою. Сивучи – друга назва, яке мають ці морські леви. Сахалін, Курильські, Командорські, Алеутські острови, Фіджі, Аляска і Охотське море – зони їх проживання.

Австралійський

Австралійський, або белошапочный вигляд, раніше мешкав на території, що охоплює південь материка і до Тасманії. За розміром ці морські леви нагадують своїх південних побратимів. Однак мають кардинальні відмінності у зовнішності в залежності від статі: так, самки мають сріблясто-сірий або світлий коричневий відтінок, більш насичений на спині. Самці мають більш густим забарвленням. Коричневий відтінок відразу візуально виділяє їх у межах колонії.

Каліфорнійський

Каліфорнійські морські леви мають ще назву – чорні, або північні. Пояснюється це і забарвленням, і місцевістю проживання. Зовні каліфорнійські морські леви нагадують тюленів, однак є набагато більш великими ссавцями. Колонії оволоділи північними тихоокеанськими водами.

Вони характеризуються надзвичайною кмітливістю і високими комунікативними здібностями, тому їх часто приручають і дресирують в умовах зоопарку, дельфінарію або цирку.

Новозеландський

Новозеландський вид названий на честь освоєних морськими левами земель (в тому числі Снарские, острови Окленд і Кемпбелл). Самці по довжині досягають близько 2,5 м, масивності їм надає також грива, зростаюча на комірцевій зоні. Жіночі особини доростають до 2 м і мають сіруватий відтінок.

Проживають ці ластоногі в колоніях, чисельність яких коливається в невеликих показниках. На суші вони залягають у відносно невеликій щільності. Спілкуються між собою за допомогою звуків, схожих на лев’ячий рик, проте значно м’якше.

Схожість

Зазначимо, що морські леви і морські котики зовні іноді їх важко розрізнити. Однак не даремно перших називають вухастими тюленями. Саме в цьому полягає їх головна відмінність. У львів також є більш довгі ласти і масивне тіло.

Розмноження

Морські леви розмножуються в період залежки на суші. Самці заздалегідь освоюють берегову територію, потім там з’являється їх гарем, що складається з одного або кількох десятків жіночих особин у кожного. Це відбувається раз в рік, в теплу пору. Чим сильніше господар лежбища, тим більше чисельність його самок. Під час спаровування самець може перебувати в оточенні 3 і більше левиць. Існують також парубоцькі групи молодих представників даного виду ластоногих, які інколи забираються на чужі території і викрадають самок для подальшого запліднення. Це стає причиною боїв за територіальну і особисту власність, проте всі розходяться полюбовно.

Вагітність самки триває близько року, в результаті з’являється одне дитинча. Через пару місяців після народження ряд молочних зубів у молодих особин змінюється на постійні. Всього у них налічується 34-38 корінних зубів. Годування молоком триває протягом 90-120 днів. Через кілька днів після закінчення годування відбувається новий процес спарювання.

Після появи нового потомства, через деякий час у морських левенят настає період першої линьки. Коли цей етап дорослішання закінчиться, вони відокремляться від старших родичів і створять своє поселення. Морські леви живуть в середньому два десятки років.

Харчування

Раціон цих ссавців складається в основному з дрібних мешканців моря і невеликий риби. Морські леви є вправними плавцями і відмінними мисливцями, у воді їм немає рівних. Їжу вони добувають виключно там, на що часом іде до декількох днів. Незважаючи на їх масивне тіло, особливо у представників деяких видів, його обтічність дозволяє цього виду ссавців спритно і швидко переміщатися в хвилях, захищаючись від великих хижаків або полюючи за здобиччю.

Загрозу життя морським левам складають косатки і акули. Також зафіксовано безліч випадків загибелі цих ластоногих внаслідок травм, отриманих від механізмів водного транспорту.

Цікавий факт

Морські леви, пінгвіни пов’язані цікавим фактом, засвідченим у 2006 році. Зафіксовано випадки статевого зв’язку між цими представниками різних видів тварин. Експерти визнали цей факт це випадковістю. Однак через деякий час було відзначено ще кілька випадків, при цьому статева приналежність пінгвіна не мала ніякого значення. Лев просто притискав птицю своєю вагою і робив свою справу. Після закінчення процесу хижак звільняв жертву. Але зареєстрований один випадок, коли згодом пінгвін був з’їдений.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/55785-hto-taki-morski-levi/