Койот — луговий вовк, що мешкає в Америці

0
5

Цю тварину називають по-різному: койот, луговий вовк, червона собака, червоний вовк. Ацтеки дали йому ім’я «божественна собака». Така велика кількість імен відноситься до хижака, що живе на території Америки. Койот не відрізняється великими розмірами, але в іншому це – справжній вовк.

Зміст статті

  • Койот: портрет лугового вовка
  • Мешканці прерій
  • Луговий мисливець
  • Життєвий уклад червоних вовків
  • Койот: міфи і легенди

Койот - луговой волк, обитающий в Америке

Койот: портрет лугового вовка

Койота відносять до сімейства псових. Він виглядає майже як звичайний вовк, але значно поступається йому за розмірами. Навіть найбільша «червоний собака» менше, ніж непоказний вовк:

  • довжина тіла тварини зазвичай не перевищує метра;
  • висота в холці – близько півметра;
  • вага коливається в межах від 7 до 21 кг.

Найбільший з червоних вовків важив 33 кг. А от вовк цілком може важити 50-60 кг Койоти, що мешкають в південній місцевості, відрізняються більш дрібними розмірами.

У койота стоячі вуха і пухнастий хвіст. Густий і довгий хутро тварини має буре забарвлення. Можуть зустрічатися сірі і чорні вкраплення. В області черева хутро світліше. Кінчик хвоста рясно покривають темні волоски. В порівнянні з розмірами тіла ноги тварини можуть здатися незначними. Морда койота і його лапи можуть мати червонуватий або коричневий відтінок. Пустельний койот світліше, ніж особини, які живуть у гірській місцевості. Забарвлення койота допомагає йому переховуватися на тій місцевості, де він мешкає.

Загострена морда червоного вовка чимось нагадує за формою лисячу. На бігу койот тримає свій хвіст опущеним вниз під кутом приблизно 45 градусів, що відрізняє його від вовка.

Мешканці прерій

Койоти – мешканці американських рівнин. Вони зустрічаються практично по всій території США, Канаді і Мексиці. Межі зони проживання лугового вовка обмежуються на півночі Аляскою, а на півдні – Панамою. Рід, про який йде мова, включає в себе два десятка підвидів. Три з них мешкають в Центральній Америці. У Північній Америці койот займає приблизно таку ж нішу, як і шакали в Євразії.

Луговий вовк дуже широко поширився по Америці в часи «золотої лихоманки». Койоти активно слідували за здобувачами золота, освоюючи нові території і не нехтуючи будь здобиччю. Ці хижаки краще волков пристосовані до існування поруч з людьми.

Червоний вовк воліє жити на відкритих просторах: у пустелях і преріях. У лісах койота можна побачити дуже рідко. Останнім часом лугового вовка все частіше зустрічають на околицях великих міст. Там їх залучають звалища, де можна чимось поживитися.

Червоний вовк невибагливий до їжі. Це всеїдна тварина. Основу його раціону складають:

  • бабаки;
  • ховрахи;
  • зайці;
  • кролики;
  • бродячі собаки.

Але голодний койот не погребує і більш дрібними тваринами, птахами або комахами. У раціон червоного вовка можуть входити миші, змії, ящірки. Влітку і восени койот з задоволенням їсть фрукти і овочі.

Відомі випадки, коли койоти полювали на домашніх тварин. Відзначені факти нападу червоних вовків на людину.

Луговий мисливець

Койот – відмінний мисливець. На полювання червоний вовк виходить в поодинці або парами. Але якщо треба загнати велику здобич хижаки часто збиваються в зграї. При цьому полювання йде в точності як у вовків – з розподілом ролей. Найактивніші койоти заганяють видобуток і виводять її на зграю, яка вимотує нещасну жертву тривалим переслідуванням. Червоний вовк – дуже швидка і рухлива тварина. Він прекрасно стрибає. Довжина стрибка койота цілком може досягати чотирьох метрів. Червоний вовк здатний досить швидко бігати, розвиваючи на коротких дистанціях швидкість до 60 км/год, а на довгих – до 40 км/ч.

У полюванні койоту допомагають відмінне чуття й гострий зір. Койоти ведуть сутінковий спосіб життя, хоча цілком здатні полювати і в денний час.

Буває, що червоні вовки об’єднуються для полювання з барсуками. Тут теж відбувається розподіл ролей. Борсук часто розриває нори, де живе видобуток. Койоту залишається лише наздогнати жертву і прикінчити її.

Дорослі особини звичайно мають свої власні мисливські угіддя, центром яких стає лігво койота. Межі своєї ділянки тварина мітить сечею. Дізнатися койота можна за характерним гучній вою. Цим способом червоні вовки спілкуються між собою, підкликають самку, повідомляють, що знаходяться на чужій території, скликають родичів для спільного полювання. Ночами американські рівнини постійно оголошує виття цих тварин – так вони відлякують чужинців. Вчені далеко просунулися в розшифровці звукових повідомлень койотів. У спілкуванні луговий вовк часто використовує не тільки виття, але також гавкіт, скавчання і гарчання. Кожен звук відповідає певній емоції, він може виражати підпорядкування, покірність або гнів.

Є у койотів і вороги. Як правило, це пуми і вовки. Червоний вовк конфліктує з лисицями, оскільки ці два види конкурують за їжу. Людей луговий вовк практично не боїться, адже людина на койота не полює. З цієї причини, ймовірно, з’явилися зафіксовані випадки, коли ці тварини нападали на велосипедистів і бігунів.

Життєвий уклад червоних вовків

Койоти, як правило, живуть парами, хоча можуть зустрічатися як одинаки, так і порівняно великі сімейні групи. У зграї цей звір збивається там, де койотів багато і є велика кількість їжі. Звичайний склад зграї – до шести особин обох статей. Двоє з них – батьківська пара, а решта – ті молодняк. У полюванні призначення зграї – полювання на крупну здобич, з якою койоту-поодинці не впоратися.

Сімейні пари у койотів відрізняються постійністю. Ці тварини можуть жити разом довгі роки, не проявляючи інтересу до інших партнерів.

Парування у койотів припадає на зимовий період – з січня по лютий. Самки червоного вовка відрізняються завидною плодючістю: у виводку може бути до двох десятків цуценят. Однак у великих послід майже завжди відзначається значний відсоток смертності: до року доживає не більше третини цуценят.

Вагітність триває близько трьох місяців. Поява виводки на світло зазвичай відбувається в головному лігві сім’ї. Але кожна сімейна пара має в запасі і кілька запасних притулків. Це можуть бути тріщини в скелях або нори. Звичайне лігво червоного вовка – нора. Їх тварини, як правило, риють самі. Але цей хижак охоче селиться і в чужих оселях. Територія, яку вважає своєю і контролює доросле тварина, може мати діаметр до двох десятків кілометрів.

Завдання самця:

  • видобуток їжі;
  • охорона житла;
  • турбота про самиці;
  • виховання потомства.

Койот – уважний і турботливий батько. Вихованням підростаючого покоління самець займається нарівні з самкою. Підростаючи, самці починають жити самостійно, а молоді самки нерідко залишаються з батьками. Койоти вважаються миролюбними і поступливими тваринами, вони ніколи не проявляють агресії по відношенню до членів своєї родини.

У природних умовах червоний вовк може прожити до десяти років і більше. В неволі койоти живуть ще довше. Відомий випадок, коли сімейна пара койотів жила в зоопарку 16 років.

Койот: міфи і легенди

Койот здавна став персонажем міфів різних народів, що населяють Америку. Зазвичай цього звіра зображують проказником і пустуном. Він здатний на капості – але не з шкідливості характеру, а по своїй веселій вдачі. Ось тільки нести відповідальність за свої витівки койот не вміє.

У міфології ряду північноамериканських племен червоний вовк уособлював божество, що опікується воїнами, мисливцям і закоханим. Койота вважають великим чаклуном. Відомий міф, згідно з яким «божественна собака» створила людей з бруду, зробивши це зовсім випадково, під час гри. У деяких індіанських племен койот вважався тотемним тваринам, тому на нього не полювали.

 
 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here