Опосум доісторичний мешканець планети

Опоссумовые (Didelphidae) — родина ссавців инфракласса сумчастих. Ці представники є найменш спеціалізованими і найдавнішими (давнє квокки). Вважається, що вони з’явилися в епоху крейдяного періоду, але, незважаючи на це, протягом тривалого часу не зазнали значних змін.
Найближчими родичами опосумів є крысовидные .

Середовище існування

Опосуми — мешканці лісів, степів і напівпустель. Більшість веде наземний або деревний спосіб життя, водяний опосум — напівводний. Активні в сутінках і вночі. Всеїдні або насекомоядны. Ці ссавці відіграють важливу роль, так як знищують шкідливих комах .

Дитинчата

Поза сезону опосуми спарювання ведуть одиночний спосіб життя. Вагітність триває 12-13 діб, в посліді до 18-25 дитинчат. Підросли діти подорожують разом з матір’ю, тримаючись за шерсть на її спині. Тривалість життя опосума 5-8 років.

Особливості поведінки

При виявленні хижака опосум падає, прикидаючись мертвим. При цьому у нього стекленеют очі, з рота тече піна, а анальні залози виділяють секрет з запахом розкладання. Ця уявна смерть часто рятує опоссуму життя — переслідувач, обнюхавши нерухоме тіло, зазвичай з огидою йде. Через деякий час опосум «оживає» і тікає.

Імунітет опосумів

В організмі опосумів розвинувся протеїн LTNF (Агент, що нейтралізує летальні токсини), завдяки якому на них не діє отрута змій, бджіл, скорпіонів. Працює протеїн наступним чином: Коли протеїн виявляє в організмі отрута, він активно знаходить осередки його поширення і нейтралізує їх. Дивно, але це сумчаста тварина, володіє імунітетом не тільки до отрути місцевих змій, але і до отрути змій з інших континентів, з якими у опосумів ніколи не було контакту.

Різноманітність видів

Найрізноманітніші види опосумів поширені від південної частини Канади аж до Малих Антильських Островів.На сьогоднішній момент на нашій планеті існує велике різноманіття видів цих тварин.

Водяний опосум

Мешкає в тропічних і субтропічних дощових лісах на території від південної Мексики до Аргентини. Селиться вздовж водойм із проточною водою. Веде напівводний спосіб життя. Живиться раками, креветками, рибою, жабами, можливо водною рослинністю і фруктами. Здобич ловить на плаву, хапаючи її передніми лапами.

Патагонский опосум

Поширений у південній частині Аргентини.На відміну від інших опосумів це переважно м’ясоїдна тварина. Раціон харчування складається з дрібних птахів, гризунів та інших хребетних. Також можуть поїдати фрукти і комах. У зимові місяці можуть полює під снігом і не впадати в сплячку.

Мексиканський мишачий опосум

Поширений в Белізі, Коста Ріці, Гватемалі, Гондурасі, Мексиці, Нікарагуа і Панама. Населяє вологі і сухі тропічні ліси.
Веде нічний спосіб життя. Гнізда будує під поваленими стовбурами дерев, у високій траві, в невеликому густому чагарнику, хоча також здатний рити неглубокме нори. Іноді зустрічається в покинутих гніздах птахів. Основними природними ворогами є сови і змії.

Мишачий опосум

Поширений у Венесуелі, Колумбії, Тринідаді і Тобаго, Гайані, Суринамі, Французькій Гвіані, Бразилії, Східному Еквадорі, Східному Перу, Східній Болівії. Гнізда будують (з листя і гілочок) на деревах, рідше на землі. Харчуються дрібними комахами, плодами, дрібними гризунами, ящірками і яйцями птахів.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/315797-oposum-doistorichniy-meshkanets-plane/