Бавовняне масло – користь і шкода: як приймати

Практично всі рослинні масла корисні для здоров’я людини. Деякі з них володіють значним переліком цілющих властивостей, як наприклад, оливкова олія. Але не всі корисні масла відомі широкому колу споживачів. Так популярний на Заході бавовняне масло невиправдано забута в Росії.

Як будь-яке масло, бавовняне також дуже калорійне, тому вживати його потрібно в міру. З іншого боку, бавовняне масло краще тваринних жирів. Продукт володіє приємним смаком і ароматом, який відрізняє його від інших рослинних олій. Ціна на бавовняне масло досить висока: продукт в 4-6 разів дорожче звичайного соняшникової олії.

В кулінарії і народній медицині досить часто використовується бавовняне масло: користь і шкода, як приймати і з чим поєднувати – все це буде розглянуто в даній статті. Багато споживачі відмовляються готувати на бавовняному маслі, вважаючи за краще використовувати його в косметичних цілях. Шкоди організму продукт точно не завдасть, але якщо його зовнішній вигляд відрізняється від звичних рослинних олій, то це не значить, що рослинна олія не можна використовувати для приготування традиційних страв. На основі олії з бавовнику готують плов в Середній Азії. Гурмани впевнені, що більш вишуканої страви складно знайти.

Користь і шкода бавовняного масла

До вживання придатний тільки рафінована олія, у складі якого присутні:

  • жирні кислоти – у бавовняному маслі високо вміст олеїнової, льномасляной та інших масел;
  • вітаміни – особливо багатий продукт вітамінами групи В, А та Е;
  • фітостероли – регулюють рівень холестерину;
  • поліненасичені кислоти – містить леноливую кислоту, яка не виробляється організмом.

Бавовняне масло покращує ріст волосся, позбавляє їх від ламкості, стимулює кровообіг. Його використовують для приготування лікувальних масок для відновлення особливо пошкодженого волосся після хімії чи фарбування. Продукт володіє бактерицидними властивостями. Покращує стан шкіри, позбавляє губи від лущення, захищає від обвітрювання і обмороження. Часто використовується для масажу, причому масло можна застосовувати для обробки дитячої шкіри в якості профілактики попрілостей.

Особливістю бавовняного масла є те, що воно ефективно справляється з підвищеним холестерином. Олія перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин стінками кишечника, внаслідок чого знижується ризик розвитку атеросклерозу.

Очищене масло по виду нагадує соняшникова або оливкова олія. Нерафінована має червонуватий колір. У кулінарії використовують тільки очищене масло, з якого видалено шкідлива речовина – госипол. У великих кількостях воно отруює організм і порушує репродуктивні функції. Використовувати в їжу нерафінована бавовняне масло не можна. Більше того, його навіть не застосовують в косметичних цілях, хоча з необробленого масла виходить непогане мило, що володіє корисними властивостями.

Очищене масло практично не має шкоди. Вживати його можна лише тим, хто страждає індивідуальною непереносимістю. Багатьом не до вподоби смак бавовняного масла. Його цілком можна замінити арахісовим або кукурудзяною.

Як приймати бавовняне масло

Бавовняне масло можна назвати екзотичним продуктом, тому мало знають, як правильно приймати бавовняне масло в лікувальних цілях і що з нього можна приготувати. Думки споживачів щодо смаку бавовняного масла розходяться. Одні називають його благородним, інші порівнюють з «дешевою парфумерією». Відомо, що бавовняний жир часто використовується в приготуванні кондитерських виробів. Він підходить для приготування вафель, тортів, печива, тістечок.

Традиційним компонентом національного плову вважається саме бавовняне масло. Правда, сама олія, як і приготовані з нього страви, є важкими і не рекомендовані для щоденного раціону. Бавовняне масло вважається однією з кращих заправок для салатів. Воно надає страві ледь вловимий горіховий смак і робить його більш насиченим.

У косметології масло використовується для приготування поживних і омолоджуючих масок. У чистому вигляді бавовняне масло використовувати не рекомендується: воно може викликати сальність залоз і призвести до виникнення комедонов. Те ж можна сказати і про маски для волосся. Бажано розбавляти бавовняне масло іншими жирами, причому частка бавовняного масла не повинна перевищувати 5% від загальної маси.

Доведено, що бавовняне масло володіє заспокійливим ефектом. Щоб нормалізувати сон і поліпшити емоційний стан, рекомендується приймати незадовго до сну по 1 ч. л. бавовняного масла. Для поліпшення травлення та профілактики онкологічних захворювань рекомендовано приймати по 30 г до трьох разів на день. При укусах комах досить нанести кілька крапель на уражене місце і легко втерти.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/238546-bavovniane-maslo-korist-i-shkoda-iak-priimati/