Дятел звичайний

0
1731

Розміром цей птах з дрозда. Червоний потилицю у самця, чорний – у самки. Чорне тім’я і світле чоло. Велика біла пляма на кожному крилі.

«Звичайного» можна сплутати зі своїм родичем – сирійським дятлом, відрізнити їх можна по чорній смузі, яка тягнеться до потилиці від щоки, у «сирійця» її немає.

Дятел пересувається по стовбуру дерева по спіралі на самий вгору. Якщо його злякати він ховається за стовбур і зрідка поглядає на кривдника. Сам по собі дятел – птах самотня, але буває взимку можна зустріти його зі зграєю синиць.

В основному його місця проживання – це високостовбурні лісу хвойних і листяних дерев, плодові сади, парки.

Живиться дятел короїдами, яких видовбує з кори, очищаючи тим самим цілі дерева. Личинки він дістає своїм червоподібним зазубреним мовою, мають рогове ущільнення на кінці.

Взимку «звичайний» їсть ялинові і соснові насіння, які відламує від гілки разом з шишкою і приносить до спеціально підготовленої для такого випадку щілини. У ній він закріплює шишку і виймає насіння.

На початку весни дятли починають довбати по стовбуру в певній частоті. 12 – 18 зростаючих в темпі ударів. Через три хвилини всі відновлюється спочатку. Дятел звичайний таким способом закріплює право на територію і приваблює самок.

Кульмінація барабанного дробу досягається в квітні. У населених пунктах особливо здогадливі дятли використовують замість стовбура дерева водостічну трубу та інші металеві предмети. Сам спосіб стуку відрізняється від того, коли вони добувають їжу. При залученні самки дятли б’ють дзьобом вертикально по стовбуру, а при видобутку личинок – під кутом.

Побудова житла у дятлів відбувається на висоті від 2 до 5 метрів. У дереві з гнилою серцевиною вони видовбують собі дупло за кілька тижнів, де згодом благополучно проживають.

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here