Батьки у тваринному світі: як вовки піклуються про потомство?

0
22042

Турбота про потомство у вовків яскраво виражена. Виходжуванням дитинчат, крім батьків, займається вся зграя. Прогодувати малюків – основна турбота. Ці тварини прикладають всі зусилля, щоб молодняк виріс здоровим, міцним і пристосованим до нелегкого життя в лісі.

22-09-15-foto-600x408-1

Початок шлюбного періоду у вовків залежить від широти й розтягується на період з січня по квітень. У цей час у зграї збільшується напруженість між її членами. Домінуючі самка і самець агресивно охороняють один одного від інших, а навколо поодиноких, молодих і старих, самок збирається ціла група самців. Між «женихами» починаються запеклі бійки, іноді з летальним результатом.

У сформованій парі самка і самець починають разом підбирати місце для зачаття та виходжування дитинчат. В цей час, аж до настання тічки, закохані вовки всіляко один за одним доглядають, тримаються пліч-о-пліч і грають.

Тічка у вовчиць відбувається 1 раз на рік. Цей час традиційно припадає на теплу весняну пору, щоб майбутнім малюкам вистачало їжі. До настання тічки самка загравань самця не приймає. Тільки в момент овуляції вона готова до спаровування. В інший час вона буде агресивно припиняти будь-які спроби самця.

Вагітність триває 63-64 дня. У період з квітня по травень вовчиці народжують від 3 до 9 сліпих вовченят (зазвичай 4-6, іноді по 10-13). Дитинча вовка покрите бурувато-сірим пушком і більше походить на лисенятко, відрізняючись від нього лише сірим кінчик хвостика. На початку дитинчата ростуть повільно, але згодом дуже стрімко.

Розвиток вовченят відбувається в 5 етапів: неонатальний (від появи на світ до прозріння) ; перехідний (від прозріння до реакції на звуки) ; соціалізація (вихід з гнізда і перехід на м’ясний раціон) ; юність (дальні екскурсії, освоєння прилеглої території) ; статева зрілість.

Малюки поводяться як маленькі щенята: весело грають, б’ються між собою, а їх гавкіт і виття чути здалеку. Вовчиця обходиться з дітьми дуже ніжно, чистить і вилизує їх, допомагає здійснювати туалет.

Дитинчата до цього моменту не вміють підніматися на ноги і повзають. Більшу частину часу вони сплять.

Через 1,5-2 тижні тваринки стають зрячими. Протягом перших двох тижнів мама-вовчиця постійно знаходиться поруч з малюками, зігріваючи їх. Тато-вовк тим часом приносить вовчиці їжу.

Поступово вовчиця починає залишати своїх пухнастиків одних, відлучаючись у пошуках корму деколи на всі 68 годин (майже 3 доби! ) . Тривалість такої відсутності залежить від великої кількості видобутку в околицях. Коли мати залишає лігво, діти залишаються одні і, щоб зігрітися, збираються в купу. Батько рідко знаходиться разом з ними, але якщо вони підповзають до нього, то він не проганяє їх, а гріє своїм теплом.

У цей період батьки старанно приховують молодняк від сторонніх очей. Багатьом цікаво, як вовки піклуються про потомство у разі небезпеки. Якщо вовчому сімейства щось загрожує, то турботлива мати переносить дитинчат по черзі в пащі в інше затишне місце.

Тільки до початку третього тижня малюки стають на ноги і роблять спроби пограти один з одним. Активні ігри починаються у віці трохи менше місяця.

Потомство вовків до 1,5 місяців харчуються материнським молочком. Коли вовченята підростають, батьки починають добувати їм їжу.

Свої лігва вовки влаштовують в добре захищених, укритих місцях: навісах в скелях, глибоких тріщинах, валежинах, промоинах в ярах, нішах. Вовки часто використовують чужі нори: песців, лисиць, бабаків, борсуків. Ці нори вони розширюють, а свої риють вкрай рідко, вибираючи для цього піщаний грунт. Вовче лігво і сімейні днювання відповідають двом основним вимогам: наявність укриттів і хороший огляд місцевості. До такого лігва важко підійти непоміченим.

У 2-3 місяці малюки повністю переходять на м’ясний раціон, правда, перший час в сирому вигляді м’ясо погано засвоюється ними, тому тато-вовк, повертаючись з полювання з повним шлунком, відригує частина полупереваренной їжі. Якщо вовк не ділиться з малюками, вовчиця смикає його за живіт, поки він не нагодує молодняк.

Пізніше вовчиця сама починає відлучатися за їжею. Вона приносить напівзадушених звірів, на яких діти самостійно накидаються. Природно, більше корму дістається тим, хто енергійніше і сильніше, голодним залишається той, хто слабкіше. Згодом такі діти відстають у розвитку і в підсумку вмирають.

Восени дорослі діти разом з батьками починають кочувати. До складу такої зграї входять молоді вовки останнього торішнього виводка. Головний засіб спілкування між ними – це виття. Насправді воно дуже різне і служить засобом інформації про наближення небезпеки, про знайдений видобуток, і про інші важливі події.

З зими до початку осені вовки живуть парами і виховують малюків, а з вересня і до початку зими – об’єднуються в зграї, що складаються з батьків з сеголітками і торішніх і холостих самців. Подібні зграї налічують більше 10 особин.

Молоді вовченята ростуть до третього року, коли стають статевозрілими. Полюванню їх вчить батько.

Незважаючи на те, що ці лісові хижаки ретельно дбають про свій виводок, 60-80% вовченят у перший рік свого існування вмирають. Вовчиці стають статевозрілими у два роки, а самці в три. На волі ці звірі доживають до 15 років. В 10-12 років вони вже вважаються літніми.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here