Носач (мавпа): опис, середовище проживання, фото та цікаві факти

Природа створила різні види мавп, назви їх деколи бувають дуже незвичайні і навіть смішні. Візьмемо, приміром, вид приматів сімейства мартишкових під назвою носач, або кахау. Грецька назва носачів — proboscis, що означає «хобот». Можна відразу здогадатися, що мавпи з такою назвою є надзвичайно носатыми, звичайно, у них далеко не слонячий хобот, але все-таки носик відрізняється великими розмірами. У деяких представників цього виду, він настільки великий, що під час трапези заважає їсти, тому його власник змушений притримувати свою гідність. Ці дивовижні звірі перебувають на межі зникнення, вони занесені в Червону книгу.

Носач (мавпа): опис

Якщо подивитися з боку на самця носача, то це видовище досить потішне. Справа в тому, що він дуже схожий на чоловіка, який зловживає алкоголем. Посудіть самі: розслаблена поза, руки безвільно лежать на колінах, великий безформний ніс, опущений до толстенькому, як кажуть у народі, «пивного» животу. Фото цього «красеня» зараз перед вами.

Величезним носом можуть похвалитися тільки самці. Саме у них дуже великий довгий ніс, який нагадує огірок. Розмір такого «чоловічого достоїнства» досягає довжини 10 сантиметрів і більше. Коли звір починає сердитися або чимось збуджена, його ніс збільшується і червоніє. Самки та молодняк не мають такого видного прикраси, їх носики можна назвати скоріше курносыми, ніж довгими.

Носач (мавпа) середнього розміру, при цьому довжина хвоста дорівнює довжині тіла, що складає приблизно 70-75 див. Самки витонченіше «чоловіків», довжина їх тіла — 60-65 см при середній вазі 10 кг Самці важать близько 20 кг.

У дорослих мавп спини покриті короткою, але дуже густою шерстю. Забарвлення може бути червонувато-коричневий, яскраво-оранжевий, жовтувато-коричневий або цегляно-червоний. Товстий животик зазвичай світло-сірий з жовтуватим відтінком. Самців легко відрізнити від самок не тільки по великому носі, у них на спині красується грива темно-коричневого забарвлення.

Середовище і місця проживання носачів

Острів Борнео входить в список тих місць на Землі, які ваблять до себе своєю дикою красою. Тропічні ліси населяють дивні представники тваринного світу. Кахау теж живуть у цьому чудовому місці. Ці мавпи в природі мешкають тільки в Малайзії, розташувалися вони тут на узбережжях і в долинах. Носачі не живуть вище 200 м над рівнем моря. Улюбленими місцями цих тварин вважаються мангрові і диптерокарповые лісу, також їх можна зустріти на плантаціях гевеї.

Життя мавп в природному середовищі

З вигляду мавпи-носачі здаються товстенькими і неповороткими, але це до тієї пори, поки не побачиш, як вони вправно подорожують по деревах. Звірята чудово стрибають з гілки на гілку, розгойдуючись на руках, іноді ходять навіть, як люди, на двох ногах.

Своїми щоденними справами мавпочки займаються у другій половині дня, їх «робочий день» закінчується з першими сутінками. Спати носачі влаштовуються на деревах, уподобаних заздалегідь, не відходячи від річки далі, ніж на 15 м.

Одна група носатих мавп налічує від 10 до 30 звірів. Вожак – це старший самець, в його гаремі складається приблизно 8-10 самок, інші члени сім’ї — це малюки і підростаюча молодь, що не досягла статевої зрілості. Готові до спарювання самці повинні покинути сім’ю, а молоденькі самки залишаються. Іноді в одну зграю збираються тільки самці, які не обзавелися своїм гаремом.

Тривалість життя мавпи при хороших умовах може становити близько двадцяти років.

Чим харчується мавпа-носач?

Основний корм носачів — це молоді листки і плоди, в пошуках яких вони проходять за день до двох кілометрів. За спостереженнями вчених, тварини цього виду вживають близько 47 видів рослин, з яких 30 – це листя, а 17 – пагони, квіти або фрукти. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що особливої конкуренції між групами мавп не існує, так як їжі вистачає всім.

Розмноження

Носач (мавпа) досягає статевої зрілості у віці півтора років. Коли настає період спарювання, самка всім своїм виглядом демонструє самцеві свою готовність. Вона вип’ячує губи, мотаючи при цьому головою, і показує предмету обожнювання свої геніталії.

Вагітність триває близько шести місяців. На світ з’являється один малюк, у якого блакитна мордочка і кирпатий ніс. Дитинча харчується молоком матері до семимісячного віку, після відлучення маленька мавпочка ще деякий час перебуває разом з мамою.

Скорочення популяції

Як вже говорилося раніше, живуть в дикій природі носачі тільки на Борнео в Південно-Східній Азії. Місцева влада докладають багато зусиль для того, щоб зберегти цей вид тварин, але і це не може зупинити значне скорочення популяції кахау. За твердженням вчених, у всьому світі звірів з дивовижними носами залишилося менше трьох тисяч.

Вся справа в людській діяльності. Мавпи живуть в тропічних лісах, які останнім часом повільно, але впевнено зникають з лиця Землі. Здавалося б, зовсім недавно острова Борнео були покриті мангровими і дощовими лісами, зараз же велика їх частина місцями зруйнована або знищена зовсім. Приблизно сто років тому люди ще не заселяли масово Борнео. В той час можна було вільно спостерігати за численними стадами носачів. Але з приходом людей осушили болота, мавпам просто стало ніде жити, в результаті чого вони опинилися на межі зникнення.

Цікаві факти з життя носачів

Носач – мавпа дуже цікава, спостерігаючи за її життям в природному середовищі, можна помітити багато цікавих фактів. Деякі з них представлені вашій увазі:

• Носачі — чудові плавці, під водою вони можуть проплисти до 20 метрів, в пошуках їжі їм дуже часто доводиться перепливати річки.
• Носаті мавпи, на відміну від інших своїх родичів, що не вживаються людиною.
• Носачі не можуть жити далеко від водойм. На думку вчених, причина цього — низький вміст мінералів і солей у ґрунтах, які знаходяться далеко від морів і річок, що ростуть там рослини не підходять для харчування цих тварин.
• Аборигени в багатьох частинах Борнео називають носачів monyet belanda, що в перекладі означає «голландська мавпа». А з’явилося таку назву через поміченого місцевими жителями схожості носачів з голландськими колонізаторами, які мають великі животи і червоні носи.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/87523-nosach-mavpa-opis-seredovishe-projivannia-foto-ta-cikavi-fakti/