Чорний ягуар: опис тварини

0
2001

Великі, граціозні кішки ягуари мешкають виключно на території Америки. У США, Уругваї і Сальвадорі ці хитрі, підступні хижаки практично повністю були знищені скотарями, які побоюються за свої стада і мисливцями за їх цінним хутром.

Зовні вони дуже нагадують леопардів, але мають більші розміри і масивну мускулатуру. Ягуари воліють одиночний спосіб життя і полюють поодинці. Основним методом їх полювання є засідка, яку вони влаштовують в густих заростях або високо на деревах, уздовж тварин стежок, що ведуть до водопою.

При нападі на велику жертву ягуари прагнуть вчепитися пазурами в спину і перегризти горло. За допомогою потужних щелеп вони можуть розкусити навіть панцир черепахи.

Сьогодні ягуар — тварина, що знаходиться на межі зникнення, він занесений в міжнародну Червону книгу і строго охороняється законом більшості країн, в яких мешкає. Він має 9 різновидів, найбільші з яких мешкають на території Бразилії.

Ягуари чорного кольору вважаються підвидом, що з’явилися внаслідок мутації генів, ці кішки найбільш поширені в Бразилії і Парагваї. Іноді чорні плями меланістів настільки зливаються з основним фоном їх хутра, що стають малоразличимыми і тварини здаються абсолютно чорними.

Чорний ягуар — тварина, у якого меланистический ген може бути рецесивним і домінантним. Це означає, що пара чорних ягуарів, в залежності від різновиду їх генної мутації, може виробляти і чорних, і плямистих кошенят.

Чорний кошеня може з’явитися у пари ягуарів, серед яких тільки один з батьків є меланистом. Як правило, самі темні кошенята народжуються від двох чорних ягуарів. Чорні кошенята можуть з’явитися в одному виводку з плямистими кошенятами від двох плямистих ягуарів тільки в разі присутності меланистического гена хоча б у одного з них.

Чорні ягуари відрізняються від плямистих побратимів тільки забарвленням, в усьому іншому вони абсолютно ідентичні. Спостереження мисливців, ягуари мають гіпнотичним поглядом, яким систематично користуються під час полювання.

Ця особливість допомагає їм справлятися з дуже великою здобиччю, значно перевершує їх самих в розмірах. Ягуари здатні з легкістю розправлятися з тваринами, що мають масу тіла від 250 до 300 кілограм, при власній вазі до 120 кілограм.

 
 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here