Де мешкають рисі, в якій зоні. Рись: чим харчується, де мешкає

У північній півкулі нашої планети існують досить значні за площею території, де мешкають рисі. Цих хижих тварин з сімейства котячих можна зустріти не тільки на лісових територіях, у субтропічних лісах, але навіть у тундрі.

Зовнішнє опис

Рись і справді схожа на дуже велику кішку, відрізняючись тільки коротким хвостом і китицями на кінчиках вух. Її вага зазвичай не перевищує 25 кг, а довжина тіла може бути від 75 до 130 див. Тулуб щільне з невеликою круглою головкою. Морду обрамляє подовжена жорстка шерсть, схожа з бакенбардами. Хутро дуже густий, особливо в зимовий період, коли з’являється підшерстя. Найчастіше зустрічаються тварини з рудувато-сірим забарвленням і темними плямами, хаотично розташованими по всьому тілу. Але колір вовни залежить від виду та від того, де живе рись, в якій зоні, тому може бути й іншого відтінку.

Кінцівки за своєю будовою дещо відрізняються від котячих. Задні лапи рисі довші від передніх і мають всього 4 пальця. Взимку подушечки обростають густою шерстю, що дозволяє тварині легко пересуватися по снігу, не провалюючись у заметах. Лапи здаються занадто широкими для такого невеликого звіра, але саме така будова допомагає хижакові успішно полювати, добуваючи їжу. Красиві пензлики на вухах виконують роль антени, завдяки якій рись відмінно чує найтихіші звуки. Це тварина чудово стрибає (до 4 метрів в довжину), лазить по деревах і дуже швидко бігає. Як і всіх представників сімейства котячих, його відрізняє сила і незвичайна спритність.

Різновиди

Рід рисей налічує кілька видів: піренейська, канадська, руда, євразійська звичайна. Самої дрібної є руда рись, що мешкає в Північній Америці. Її висота — не більше 35 см в холці. Найбільшим представником цього роду вважається звичайна євразійська рись, яка мешкає майже на всій території Росії, включаючи Заполяр’ї, і може зустрічатися у абсолютно непрохідних ділянках Сибіру. Глухий ліс, зарості молодняку – це ті місця, де мешкають рисі найчастіше.

Значно поступається в розмірах канадська рись, яка є найближчою родичкою євразійської. Ця північноамериканська кішка заселяє практично всю територію Канади і північних американських штатів, вважаючи за краще селитися в хвойних лісах, де є густий підлісок.

Особливий вид – яркопятнистая піренейська рись. Вона знаходиться на межі вимирання. Тільки в Португалії і на півдні Іспанії зрідка ще зустрічаються ці тварини. Вирубка лісів призвела до того, що територія, де мешкають рисі, стає все менше. Крім того, з-за гарного хутра яскравою леопардового забарвлення мисливці часто вбивають цих тварин.

Місця проживання

Рись зустрічається на території майже всіх європейських країн, а також в Монголії, Казахстані, Греції, Китаї, Азербайджані та Грузії. На американському континенті найбільша чисельність цих хижаків спостерігається на південно-сході США, Канаді і Мексиці.

В Росії найбільша популяція рисі відзначена в тайгових регіонах і в зоні мішаних лісів. Порівняно недавно тварини розселилися на Камчатці. Наша країна величезна, тому райони, де живе рись в Росії, можуть перебувати на дуже віддаленому відстані один від одного. У результаті тварини одного виду можуть дуже відрізнятися не тільки розміром, але і забарвленням, ступенем плямистості.

Улюбленим місцем для рисі є зарості молодняку – там найзручніше влаштувати лігво. В основному цей хижак обирає для проживання будь-які ліси (хвойні, змішані, гірські), де мешкають ведмідь, лось. Рись можна зустріти і в лісотундрі, де багато чагарників, іншої низькорослої рослинності, і навіть за Полярним колом.

Чим живиться рись

Це хижак, відповідно, він воліє свіже м’ясо, якого потрібно не менше 2-3 кг на добу. Об’єктом полювання стають самі різні тварини – від мишей-полівок до козуль і оленів. Їжа залежить від місця проживання. Але основною здобиччю рисі зазвичай є заєць. Саме від його чисельності в тому регіоні, де мешкають рисі, і залежить їх добробут. Одного спійманого зайця хищнице вистачає на 4 дні. Як правило, полює на них вона переважно взимку, коли вибір їжі невеликий. У тайзі здобиччю цього спритного звіра стають часто і кабани. Рись вміє спритно і непомітно підібратися до жертви і вбити її одним ударом своєї могутньої лапи. Крім того, величезні ікла хижака схожі з іклами леопарда або барса. І серед птахів знаходиться чимало жертв, які потрапляють в ці ікла. Зазвичай це тетерев, глухар та рябчик.

Спосіб життя

Рись – тварина одиночне. За своє життя вона рідко видає якісь звуки. Різкий крик рисі, схожий на котячий, можна почути тільки в період гону, який трапляється зазвичай в лютому. Це тварина надзвичайно обережне. Весь день рись проводить у своєму лігві, яке знаходиться в глибокій частіше. Пізно ввечері вона виходить на полювання. Веде осілий спосіб життя і тільки коли харчові ресурси в районі проживання закінчуються, перекочовує на іншу територію. За день може подолати відстань до 30 км.

Звички

Багато можна знайти інформації про рись — чим харчується, де мешкає, але її незвичайні звички теж заслуговують на увагу. Приміром, в їжу це тварина вживає виключно свіже м’ясо, гидуючи падаллю. До залишків видобутку вона ніколи не повертається, хоча і зариває їх у землю. Причому робить це дуже недбало, і йдуть по її слідах лисиці і росомахи часто користуються залишками бенкети.

У кожної особини своя територія для полювання. Рись відрізняється кровожерністю. Полює вона майже завжди і вбиває при цьому найчастіше тварин набагато більше, ніж може з’їсти. До лисицям рись відчуває особливу неприязнь, що викликано харчової конкуренцією. Але убивши лисицю, є її ніколи не стане. Полювання для рисі зазвичай закінчується успіхом. Чекаючи на свою здобич на дереві, вона блискавкою кидається на неї. Завдяки розвиненим заднім кінцівкам рись може зловити навіть злітають з землі птахів.

Коли в лісі корму буває недостатньо, хижак може відвідати і найближчі села і ферми. Там для нього не складає праці потягти курку або навіть ягняти.

Розмноження

Під час шлюбного періоду самка перебуває в супроводі кількох самців, які постійно конфліктують один з одним. Вагітність триває близько 2 місяців. Приблизно за 5 годин до пологів рись починає влаштовувати лігво. Зазвичай робить його на висоті – в дуплах дерев або в ущелинах скель. Дитинчата з’являються на світло в кінці квітня — початку травня сліпими, вагою до 300 грам і відкривають очі тільки через два тижні.

Мати годує їх своїм молоком протягом місяця, потім починає приносити малюкам мишей, зайців. У віці 3 місяці дитинчата вже слідують за матір’ю, а ще 2 місяці починають самі купувати перші мисливські навички. Коли їм виповнюється рік, мати відганяє рисят від себе, у них починається самостійне життя. У півтора року самки стають статевозрілими, самці дорослішають на рік пізніше. Тривалість життя рисі складає в середньому 15-20 років.

Незважаючи на те, що не так багато на планеті місць, де в дикій природі не живе рись, популяція цієї тварини скорочується. Причина полягає в руйнуванні природного середовища проживання і надмірної полюванні на цих красивих тварин. У деяких європейських країнах вони вже практично винищені.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/78164-de-meshkaut-risi-v-iakii-zoni-ris-chim-harchyyetsia-de-meshkaye/