Люди звикли до того, що слово “догма” відноситься, насамперед, до релігії. І коли їх запитують про те, догма – що це значить, вони гарячково починають згадувати іслам, християнство, рідко коли буддизм, тому що вчення Будди – мабуть, єдине релігійна течія, не оснащене догматами. Але наука теж грішить догмами. Тому вчений теж легко відповість на питання про те, догма – це що. У цій статті буде висвітлена проблема догматичного мислення з багатьох сторін.

Догма в релігії

Назва статті дає відповідь на питання про те, що таке догма, тим не менш, напевно, варто повторитися. Відповідно до словника, догма – це таке положення віровчення, яке не може бути доведено, але все одно не підлягає сумніву. Якщо хтось злякався, що для доказу цього визначення буде використана складна богословська казуїстика, то страхи передчасні. Головний догмат християнства – Бог є, і він управляє світом. Або, наприклад, Христос мав двоїстої природою. З одного боку, він був Богом, а з іншого – людиною. Ця релігійна догма дозволяє різним діячам вести цікаві суперечки про те, страждав Христос на хресті. Ще одна непорушна догма християнства – родоначальник вчення воскрес. Найвідоміший з афоризмів, укладывающих релігійні парадокси в ємну формулу, належить Тертуллиану, і звучить він так: «І Син Божий помер: це безперечно, бо безглуздо. І, похований, воскрес: це безсумнівно, бо неможливо».

Дивно, але перифразу вислови використовують зазвичай атеїсти, щоб оголити неспроможність релігійного світорозуміння, і звучить вона так: «Вірую, бо абсурдно». А між тим, нічого в цьому обеззброюючого ні, це суть релігії. Такий релігійний відповідь на питання: “Догма – це що?”

Психоаналіз і його головний догмат. Догма науки (психології)

Хочете вірте, а хочете ні, але наука теж не вільна від аксіом (що інше, наукова назва догми). Наприклад, моторошно модний зараз З. Фрейд був ще тим догматиком. Він вважав своє психоаналітичне вчення непогрішним. Якщо хтось запитає про те, догма – це що в психоаналізі, відповімо: постулат про едіпів комплекс. Коротко суть його в тому, що дитина відчуває самі перші сексуальні потягу до матері (або, якщо мова йде про дівчинку, то до батька). Потім дитина зганяє потяг до матері у сферу несвідомого. Таким чином, бажання мати матір’ю кладеться Фрейдом в основу формування всієї психіки людини. Неврози (легкі психічні розлади) виникають із-за того, що едипів комплекс не був зжитий повністю або в механізмі витіснення сталася якась помилка. Це якщо дуже загально розкривати сутність едіпового комплексу та його зв’язку з неврозами.

Якщо відволіктися від психоаналізу і подивитися на психологію взагалі, то в ній також дуже багато аксіом (догм), наприклад: душі немає, є тільки психіка. Звичайно, у психіатрії та психології часто говорять про «душевних розладах», але це нічого не значить. Для психолога людина – це механізм. Якщо психолог буде думати в релігійних категоріях, то він нікому зі своїх клієнтів (пацієнтів) допомогти не зможе.

Догма в філософії

Найвідоміша філософська догма, знайома всім тим, хто здобував освіту в СРСР, – «буття визначає свідомість». Її автор – Карл Маркс. Є й більш цікаві приклади філософських догм. Був такий філософ-иррационалист Артур Шопенгауер. Знаменитий мізантроп вважав, що світом керує бездушна Світова воля, яка бажає тільки одного: нескінченного переродження в людських індивідах. В силу цього життя людини позбавлене сенсу і сповнена абсурду.

Лев Шестов та досвід «адогматического мислення»

Вітчизняний філософ-екзистенціаліст, порядком втомлений від філософського догматизму, вирішив написати книгу, яка була адогматической. Форма була обрана відповідна: думки записувалися без всякої системи і лише потім класифікувалися по розділам. Л. Шестов пише в «Апофеозі безпідставність» (саме так називається книга) про літературі, філософії, науці, але незмінно матеріал переломлюється крізь індивідуальне світогляд автора. Чи варто говорити, що послідовного апофеозу у російського мислителя не вийшло? Все закінчилося передбачувано – «стрибком віри» (А. Камю), простіше кажучи, зверненням до Бога як альфі і омезі існування.

Остання фраза як не можна до речі в обговоренні питання про те, догма – що це, бо будь-які духовні пошуки закінчуються або наданням Бога, або догматитизацией мислення. Людина не може дихати без загальних і остаточних висновків.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here