Зараз дуже модним стало слово «проект». Воно скрізь. Тільки й чути: проект там, проект тут. Коли говорять про успішне капіталовкладення, про хорошому фільмі, опері, п’єсі, спектаклі і т. д. Всюди вживається слово “проект”. І людина сьогодні – теж «проект» – біологічний, фінансовий, соціальний, та який завгодно. Раніше казали: «Ти повинен знайти себе», а тепер кажуть: «Ти повинен створити себе». Чи це можливо? Є у людини так звана природа і від чого залежить тлумачення людиною самого себе, свого внутрішнього світовідчуття?

Релігійне розуміння створення себе людиною

Християнський світогляд вважає, що людина за своєю природою дуалістічний. З одного боку, він має гріховною природою. Він її отримав в результаті гріхопадіння перших людей. А з іншого боку, кожна людина несе в собі образ і подобу Бога. Завдання в тому, щоб перебороти свою гріховну природу і відкрити в собі образ Божий. Таким чином, людина не повинна створити себе, він повинен лише проникнути у вищий духовний сенс свого життя, який даний йому спочатку вищою істотою.

Звідси випливає і трактування людської долі: Бог знає, що і як станеться з людиною, все вже вирішено. «Навіть волосся не може впасти з голови людини без волі Божої». Таке розуміння людської долі розвивав, наприклад, Блаженний Августин (див. Блаженний Августин, “Сповідь”).

Питання про людську долю як «проект» знімається сам собою.

Атеїстичне світогляд і «проект»

У атеїстично налаштованих мислителів все значно цікавіше. Вони усвідомлюють з усією виразністю, що знайти себе неможливо, себе можна тільки створити. Цікаво й те, що в теорії світ наш (особливо в Росії) дуже релігійний, але за фактом ніхто Бога не сподівається, всі сподіваються тільки на свої сили. Для сучасних людей аксіомою є те, що людина повинна створити себе із пороху, з нічого.

Звичайно, якщо людина не приймає ідеї про божественне управлінні світу, то можна сказати, що він залишається ні з чим. Людина – це социобиологическое істота. Але в цьому випадку йому не на кого покластися. Він один у світі, як булгаковський Ієшуа. І у нього все, що зовні, і всередині. Чому він навчився, те, що він прожив, – це і складає, формує її внутрішній світ. Як говорив Жан-Поль Сартр, «існування передує сутності».

Щоправда, людина не зовсім вже порожній спочатку: у нього є задатки, генетичні схильності і т. д. Але це нічого не гарантує, все, що у людини є, – це чиста потенційність. Ким він стане, залежить тільки від нього самого.

Віра як головний фактор здійснення людського проекту створення самого себе

Тут віра розуміється поза релігійного контексту. Людина повністю самоопределяем, тому дуже важливо, у що саме він вірить. Поклоняється він Будді або Христу, а, може бути, він вважає справедливим вчення Маркса. Або людині близький психоаналіз або екзистенціалізм. Від того, у що він вірить, і залежить, чи зможе він створити себе, яку в підсумку форму придбає його життя.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here