Дикі гірські козли: фото і опис. Сибірський гірський козел

Гірські козли — це парнокопитні ссавці сімейства Полорогие, що налічують кілька видів з характерними відмітними особливостями. Мають деяку схожість з гірськими баранами, а далекими родичами тварин є снігові козі, горалы, сарни.

Опис

Тіло гірського козла має середні розміри: довжина близько 120-180 см, висота в холці 80-100 см, а вага 40-155 кг, в залежності від виду і статі парнокопитного. Незважаючи на міцний торс і не дуже довгі ноги, справляє враження граціозного тварини. Самці прикрашені великими дугоподібними рогами, причому у деяких смороду досягають 1 метра в довжину. Передня поверхня рогів має поперечні потовщення, виражені різною мірою у різних видів козлов.

Як свідчить назва родини, роги ссавців порожнисті всередині. Копита дуже тверді і вузькі, завдяки чому ці тварини легко і вільно скачуть по кам’янської янистих скелях, утримуючись на невеликих виступах. Хвіст досить короткий. Відрізнити їх від баранів можна за наявності сильнопахнущих залоз в паху, навколо очей і на ногах, а також, за наявності грубих мозолів на колінних суглобах передніх ніг і бороді у самців.

Гірські козли – це стадні ссавці, які об єднуються у великі стада по 20-30 особин в зимовий період. Влітку самці і самки розбиваються на окремі групи по 3-5 особин. Комфортно почувають себе високо в горах, спритно перестрибуючи з маленьким уступах через широкі, в декілька метрів, обриви. Можна спостерігати, як стадо гірських тварин з дивовижною легкістю переміщується по вертикальних поверхнях скель, балансуючи, немов справжні акробати. Незважаючи ні на що, вони дуже обережні і попереджають один одного про небезпеку тонким беканням.

Місця проживання гірських козлів

Дикий гірський козел мешкає в Північній півкулі, а саме на території Європи, Азії і Північної Африки, краще великі висоти – до 4200 метрів. Оселяється на прямовисних стінах, ділянках зі скельними розломами і ущелинами. Ці тварини ведуть осілий спосіб життя, спускаючись з гір лише в пошуках корму суворими зимами, і є переважаючою різновидом копитних в горах Кавказу, Альп, Алтаю, Піренеїв, Тибету, Тянь-Шаню, Саян.

Харчування і спосіб життя гірських козлів

Всі парнокопитні, як і гірський козел, фото якого представлені в статті, є травоїдними тваринами. Улюблені ласощі для них — свіжі альпійські трави; крім того, тварини поїдають гілочки кущів і дерев, а також мох і лишайники. В голодні періоди в раціон харчування козлов можуть входити отруйні рослини і суха трава. Ці ссавці відчувають потребу в солі, тому є частими відвідувачами солончаків, навіть якщо ті знаходяться на видаленні 15-20 км

Гон припадає на кінець осені і початок зими. Самці приєднуються до групи самок з молодняком, і починаються шлюбні поєдинки. Втім, вони рідко закінчуються небезпечними травмами, оскільки козли вдаряють один одного верхньою частиною рогів і ніколи не буцаються, як барани, лобами і не завдають удари в незахищені місця. Навколо переможця утворюється гарем з декількох самок.

Потомство гірські козли приносять один раз в рік – навесні, выносив малюка 150-180 днів. Зазвичай народжуються 1-3 козеняти, вже через дві години після появи на світ здатних стояти на ніжках. Самка на тиждень залишає малюків в затишному місці, щоб вони не стали здобиччю хижака, і приходити тільки для того, щоб їх погодувати. А далі козенята всюди супроводжують свою маму. Вони дуже рухливі і люблять грати. Самостійними стають в однорічному віці, а статевої зрілості досягають у два-три рокі (самки раніше, а самці пізніше). У природних умовах гірські козли в горах живуть 5-10 років, а в неволі 12-15 років.

Віді гірських козлів

Більшість людей мало що знають про цьому роді порожнисторогі, іменованому як гірський козел. Фото доводити різноманітність видів: винторогий, ібекс, сибірський, кавказький, нубийский, піренейський і ін. Розі у самок зазвичай маленькі, а у самців потужні, за формою можуть бути шаблевидними, горбистими або закрученими «гвинтом». Забарвлення тварин може бути одноколірною (білої, коричневої або сірої), а також коричневого з білими та чорними плямами. Деякі підвиди, наприклад піренейський козел, занесені в Червону книгу Міжнародного союзу охорони природи. Полювання на гірських козлів вимираючих видів заборонена.

Винторогий козел

Це один з найефектніших видів диких парнокопитних тварин. Винторогий гірський козел, назва якому дано за його унікальні за формою рога, має і інше ім’я – мархур. У перекладі з мови урду це означає «змій поїдає».

Великий ссавець, залежно від віку, може важити до 90 кілограмів і досягати більше півтора метрів в холці! Незважаючи на свої значні розміри, винторогий козел з незвичайною легкістю робить маневри на прямовисних скелях в пошуках їжі.

Потужні роги самців, схожі на гвинт штопора, наділяють тварина дивним достоїнством, статтю і грацією. Природно, що саме вони є головним прикрасою мархура. Якщо у старих самців довжина розі становить 1,5 метра, то у самочок ріжки маленькі і акуратні, які виростають лише до 30 сантиметрів. По всьму тілу шерсть тварини коротке, крім ефектної довгої бороді і волохатих грудей.

Молоді особини сіро-руді, а з віком забарвлення змінюється на брудно-білий. Свята козли живуть високо в горах, постійно подорожуючи по скелях в пошуках хоч і незначною, але корисної рослинності. Ареал проживання – гірські хребти Гімалаїв, Тибету, Кашміру, землі Пакистану і Таджикистану. Даний вид гірських козлів відноситься до вимираючих, тому перебуває під захистом Міжнародного союзу охорони природи. Популяція зберігається в деяких великих заповідниках світу.

Кавказький гірський тур

Кавказький гірський козел має інше поширена назва – западнокавказский тур, і, судячи по назві, природними середовищем існування цього парнокопитного тварини є гори Кавказу. Тур привабливий, має гарну статуру і покрить короткої рудо-коричневою шерстю. Великі роги тварини трохи розходяться в сторони і загинаються всередину. Характерні опуклі поперечні борозни на поверхні рогів, завдяки яким вони виглядають ребристими.

Дорослий кавказький гірський козел – великий ссавець; його вага може досягати 100 кілограмів, а висота в холці у дорослих самців 90-110 сантиметрів. Як у багатьох інших парнокопитних, самка поступається в розмірах чоловічим особинам. Тур знаходиться на межі вимирання.

Кавказький гірський козел всередині підвиду поділяється ще на три різновиди, в які входять: восточнокавказский, тур Северцова і рідкісній кубанський, зазначений у Червоній книзі МСОП. Всі вони поширені у східних і західних областях Кавказу. Зовнішній вид турів висловлює справжнє благородство диких тварин.

Восточнокавказский тур

Дагестанський, або восточнокавказский тур, мешкає в Росії, Грузії, Азербайджані. Характерною особливістю зовнішнього вигляду є скручені в полуспираль розі, густа світло-коричнева шерсть. Дорослий самець переважати близько 100 кілограмів, зріст у холці 90 сантиметрів. Особини жіночої статі трохи дрібніше і в середньому мають вагу 55-60 кілограмів.

Тур Северцова

У західних областях Кавказьких гір живе тур Северцова. Він відрізняється не такими великими рогами, як його північний побратим, більш густий і грубою шерстю, кремезним міцним статурою і більшою масою тіла. Гірські козли на скелях є хорошою здобиччю мисливців, тому державами введено обмеження на їх відстріл, контрольоване наявністю офіційного дозволу.

Кубанський тур

Рідкісній Кубанський волохатий тур мешкає на кордоні Росії і Грузії, причому ареал проживання займає всього 4000 кв. км. Відрізняється привабливим, практично однотонним пісочним забарвленням і розкішними, загорнутими того великими рогами. Вага дорослої особини близько 100 кілограмів, зріст у холці – трохи більше метра. Голову самки прикрашають мініатюрні гострі ріжки.

Ібекс

Унікальні альпійські гірські козли з казковими саблеобразными рогами дещо нагадують диких турів і називаються козерогами. Перш інших до них відноситься рідкісна біла різновид ібекс, що мешкає на гірських хребтах між італійським П’ятому ємонтом і французької Савойєю. Ці парнокопитні відмінно розмножуються в природі, тому їхня кількість досить велика. До того ж, вони приносять потомство, скрещиваясь з іншими видами гірських козлів. До козерогам відносять також сибірський, нубийский і піренейський віді парнокопитного.

Сибірський козерог

Сибірський гірський козел здавна вважається хорошою здобиччю у мисливців, адже тварина настільки обережний, що його не так-то просто вбити. В даний час цього виду не загрожує вимирання, тому він не занесений в Червону книгу. Місцями проживання є: гірський Афганістан, Росія, Індія. Зовні відрізняється тонкої борідкою і маленьким хвостиком. Дорослі самці, як правило, живуть відокремлено; лише іноді утворюють багаторічні парі.

Крім того, певну цінність мають гарні роги великого парнокопитного тварини, з практичною користю використовуються також шкури, м’ясо і жир сибірського гірського козла. З шкіри виготовляють одяг і взуття, а смачне легкозасвоюване м’ясо і жир використовують в кулінарії. Крім цього, цілющим вважається безоар – катишки неперетравленої шлунком вовни, і поживне козяче молоко. Всі ці достоїнства поступово призвели до того, що цей вид гірського козла був одомашнений і є прабатьком багатьох різноманітних порід домашніх м ясних, пухових та молочних кіз.

Сибірський гірський козел – досить розумна тварина, яке чудово дресирується, на відміну від диких баранів і овець. Значимість його в життя людей підкреслюється назвою одного з сузір ‘ їв Зодіаку – Козеріг.

Нубийский козеріг

Величезними закрученими ребристими рогами і темною густою бородою характеризується нубийский дикий козел. За статурою він помітно дрібніше, ніж його полорогие побратими інших різновидів. Звичайний забарвлення тварини світло-коричневий, з характерними білими плямами на колінах і животі, контрастними чорними підпалинами.

Піренейський козеріг

Піренейського (іберійського) козерога важко сплутати з іншими підвидами диких гірських козлів, оскільки вони мають своєрідну забарвлення. Коротка шерсть густа перенісся і чола, живота і ніг пофарбована чорним кольором, а шия, груди і спина – світло-коричневі. Роги розведені в сторони, альо більш тонкі, ніж у решті козерогів, так і вага не перевищує 80 кілограмів. Місце проживання – гірські масиви на Піренейському півострові, розташованому на південний заході Європи.

Отже, гірські козли є яскравими представниками сімейства парнокопитних порожнисторогі з характерними ознаками та особливостями поведінки. На шкода, загрозу для них представляють не тільки полювання людей: ці травоїдні тварини є основною здобиччю для багатьох хижаків – рісей, снігових барсів, вовків і навіть беркутів. У Північній Африці вони є основою раціону харчування леопардів.

Інша біда гірських козлів – сходження снігових лавин і голодні періоди, коли тваринам важко знайте їжу. Тільки завдяки надзвичайно високій плодючості кіз чисельність популяцій у природі швидко відновлюється. Тім не менш, деякі рідкісні види занесені в Червону книгу і захищаються Міжнародним співтовариством охорони природи.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/48164-diki-girski-kozli-foto-i-opis-sibirskii-girskii-kozel/