Материнство в дикій природі: потомство білки і турбота про нього

Ці звірки настільки милі, що у кожного без винятку виникає бажання пригостити пухнастиків горішками. Збираючись до лісу, не забудьте прихопити з собою нежареных насіння, кедрових, волоських або лісових горіхів у шкарлупі. За ці частування вони обов’язково скажуть вам спасибі.

Не багато знають, але в умовах природи звірятам доводиться нелегко, адже не кожен рік може порадувати хорошим і багатим урожаєм, а зими іноді бувають настільки нестерпно суворі, що білки цілодобово не можуть вийти зі своїх осель, для того щоб відшукати свої запаси під товстим шаром снігу. Подбавши про звірів в холодну холоднечу, вже в теплу пору року можна побачити бешкетне потомство білки.

У дикій природі білки живуть у гніздах, які вони побудували самостійно, і називаються вони гайно. За своїм плануванням це досить складна споруда, яка, як правило, має кілька входів, і кілька квартир, оскільки там можуть розташовуватися білченята і білка. Недосвідченому людині виявити таке гніздо досить складно, тому що на перший погляд вони нагадують гнізда ворон, і найчастіше їх просто неможливо розглянути за листям дерев. Ще звірятка можуть селитися на різноманітних дачних ділянках, які розташовані неподалік від лісу, або займати шпаківні або дупла, які в асортименті є в міській межі. Місця вибирають безпечні і тихі, але в той же час недалеко від людини. Що стосується харчування, то білки вживають в їжу не тільки горіхи, як вважають багато хто, але і насіння сосни і їли, нирки, жолуді, ягоди та гриби. Білки не вегетаріанці, як багато хто вважають, що вони з великим задоволенням поїдають гусениць, черв’ячків, яйця мурашок, дрібних ящірок, і навіть яйця невеликих птахів. Всі ці продукти входять в раціон білочок.

В залежності від комплекції мами, її вгодованості і віку, на світ з’являються від трьох до десяти сліпих і голих більчат, кожен з них важить дуже мало, приблизно вісім грамів. Але потім вони досить швидко починають набирати вагу і розвиватися, додаючи до двох грамів день!

Своє потомство тваринка може приносити до трьох разів на рік. Головним чином це залежить від кліматичних умов і від самих умов проживання. Якщо говорити про середніх широтах, то тут дитинча білки з’являється на світ у квітні або . липні. Вихованням займається виключно мама, самці не беруть в житті та розвитку своїх дітей ніякої участі, і саме народження білченят не має для них ніякого значення. Більш того, якщо самець задумає наблизитися до гнізда, найімовірніше, він буде атакований турботливою захисницею мамою. Як правило, для своїх майбутніх дітей білка будує гайно невеликих розмірів, і затрачає на цей процес близько тижня.

Будівництво – це досить складний і кропіткий процес, який починається з того, що білка в якості основи використовують більш товсті і міцні гілки, а після чого вже приступає до будівництва бічних частин і даху. У будинку обов’язково є один або два виходи. Всередині білочка всі встеляє м’якою підстилкою. Навіть у найлютіші морози гніздо відмінно тримає тепло, оскільки білка-мама застилає всі щілини мохом або лишайниками. У хід йдуть і сухі листя, і гілочки, і липова мочала. Зводять білки свій будинок зазвичай з південної або південно-східної сторони на висоті п’ятнадцяти метрів.

Після того як відбулося парування, приблизно через місяць з’являються на світ діти (як називається дитинча білки, знають всі без винятку) . Вони народжуються сліпими, голенькими і зовсім безпорадними.

Тривалість життя білок не така вже й велика, якщо особина прожила в дикій природі більше чотирьох років, її впевнено можна назвати довгожителькою. Напевно тому протягом свого життя самка як виробляє досить велике потомство.

Через тиждень їх шкіра починає змінювати пігментацію і поступово покривається шерстю, а ще через три тижні прорізаються різці і лише на тридцятий вони відкривають очі. В цей період вони починають активно розвиватися й роблять перші спроби лазіння по деревах. У віці двох місяців молоді особини переходять на самостійне живлення і починають вживати в їжу ягоди, насіння, горіхи, а незабаром залишають свою матір і залишають отчий дім.

У пятимесячном віці тварини стають майже дорослими, оскільки до цього моменту у них закінчується зміна молочних зубів на корінні. Після того, як самка вигодувала і відпустила у вільне життя своє потомство, вона відпочиває деякий час, відгодовується, а потім знову злучається. У загальній складності білка приносить два або три посліду на рік.

Важливо знати, що різновидів білок буває безліч, але на нашій території представлені звичайна білка та білка-телеутка. Перший вид розташовується майже на всій середній території нашої країни, аж до кордонів з Сибіром. Саме їх найчастіше можна помітити в скверах і парках. Забарвлення такий білки залежить від зони проживання. Якщо це ліс змішаного типу, то звірятко буде мати темно-рудий тон вовни в теплу пору року, і темно-сірий відтінок в зимовий час року.

Білка-телеутка має більші розміри, поширена, як правило, від Сибіру до Камчатки, крім того, її можна зустріти навіть в Криму і на Кавказі, оскільки в цих широтах вона непогано адаптувалася. Забарвлення різноманітне і залежить від зони проживання.

Білки — це прекрасні тварини, які радують нас своїми пухнастими хвостами і запальним характером. А як чудово погодувати білочок в лісі або парку! Пам’ятайте, що необхідно берегти природу та її представників, тому що людина зобов’язана виявляти турботу про менших братів.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/38422-materinstvo-v-dikii-prirodi-potomstvo-bilki-i-tyrbota-pro-nogo/