Тварина ірбіс: опис, ареал проживання

0
85

Ірбіс або сніжний барс – ссавець сімейства котячих, яке зустрічається в горах Центральної Азії. Це рідкісне і красиве тварина, потребує охорони.

Зміст статті

  • Зовнішній вид ірбіса
  • Спосіб життя
  • Розмноження ірбіса
  • Ареал проживання
  • Популяція сніжного барса

Животное ирбис: описание, ареал обитания

Зовнішній вид ірбіса

Наукова назва ірбіса – Panthera unica. Вже з нього стає зрозуміло, що ця тварина – близький родич леопарда. За своєю статурою сніжний барс нагадує свого більш відомого родича. Однак у розмірах ірбіс помітно поступається леопардові. Повна довжина тіла дорослої тварини досягає 2-2,2 м, причому близько половини припадає на хвіст. Висота в холці – до 0,6 м. Самці завжди більші за самок. Вага тіла варіюється від 25 до 55 кг.

Забарвлення тіла – переважно сірувато-бурого відтінку. Внутрішні поверхні лап і черево – світлі. Дрібні темні і великі кільцеподібні плями розташовані по всьому тілу тварини. Така забарвлення відмінно маскує звіра серед кам’яних насипів і льодовиків. Влітку основний тон шкіри барса набуває практично білий колір, на якому розкидані темні плями. Довжина вовняного покриву взимку досягає 5,5 см. Для котячих це рекордний показник. Тепла густа шерсть тваринам необхідна для виживання в умовах високогір’я, де мінусова температура і сильний вітер не є рідкістю.

Голова сніжного барса досить невелика, вуха короткі і трохи заокруглені. Тіло гнучке і граціозне, короткі лапи забезпечені гострими втягуються кігтями. Довгий пухнатий хвіст служить відмінним балансиром при бігу і стрибках. Ирбисы відрізняються чудовим слухом, зором і нюхом.

Спосіб життя

Ірбіс вважається територіальним тваринам. Один представник живе і полює на ділянці від 10 до 200 кв. км в залежності від місця проживання. Як і інші котячі, сніжний барс мітить межі своєї території.

За характером це приховані і обережні тварини, що ведуть одинокий спосіб життя. На території, яку займає один самець, зазвичай проживає від 1 до 3 самок. Сусідства з іншими самцями барс не потерпить. Регулярно ірбіс здійснює обхід своїх володінь, причому робить він це, постійно дотримуючись одного маршруту. Іноді це займає кілька днів (в залежності від розміру ділянки).

У денний час ірбіс зазвичай відпочиває в затишному лігві, яке добре заховане. Нерідко він використовує одне і те ж укриття протягом декількох років. Полювати барс воліє з настанням сутінків. Зазвичай він підстерігає здобич поруч з водопоями, солончаками і іншими місцями, що привертають тварин. Звір підкрадається до потенційної здобичі на мінімальну відстань, а потім атакує її, намагаючись наздогнати як можна швидше. Довго тікає видобуток ирбисы воліють не переслідувати. Якщо хижакові вдалося наздогнати жертву, він відразу прагне вчепитися їй у горло.

Інший улюблений спосіб полювання – довгий стрибок, нерідко зверху (з нависаючої скелі або каменю). У цьому випадку звір зазвичай негайно ламає шию жертві. У засідці барс може провести не одну годину, вичікуючи найзручніший момент для атаки.

Після того, як жертва перестає подавати ознаки життя, ірбіс затягує її в затишне місце і там поїдає. Наситившись, до видобутку барс більше не повертається. Переважно ці кішки полюють на копитних, що мешкають в горах (гірських баранів, архаров, кабанів). Нерідко ловлять зайців, гризунів і навіть птахів. Зафіксовані випадки, коли сніговим барсам вдавалося впоратися навіть з молодими ведмедями. У гірських районах вони є найбільшими хижаками, тому не відчувають ніякої конкуренції з боку інших тварин. У голодні часи ірбіс може підходити близько до поселення людини і нападати на худобу. Але така поведінка є великою рідкістю. Небезпеки для людини тварина не представляє, якщо тільки воно не заражена сказом. Ирбисы відомі тим, що видають звуки, схожі на котяче муркотання. Гарчать стримано і неголосно, швидше шиплять.

Розмноження ірбіса

Шлюбний період починається в кінці зими і триває 1-2 міс. Самець видає звуки, що віддалено нагадують спів березневих котів. Після спарювання самка облаштовує собі притулок в затишному місці. Тривалість вагітності становить 90-110 днів. Котяться самки 1 раз в 2 роки. Подібно іншим котячим, дитинчата ірбіса з’являються на світ безпорадними і сліпими. Довжина тіла новонародженого становить близько 30 см, вага – до 500 р.

В одному посліді з’являється 2-3, рідко 5 кошенят. Через тиждень у них відкриваються очі. Кошенята годуються молоком до 6 міс., потім вони починають харчуватися звичайною їжею. Піклується про потомство тільки мати, самці не беруть ніякої участі в житті родини. Починаючи з піврічного віку, дитинчата починають супроводжувати самку на полюванні. На наступний рік молоді барси відокремлюються і живуть самостійним життям. Здатність до продовження роду у ирбисов настає на 3-4 р. життя. Середня тривалість в умовах дикої природи становить 18-20 років, у неволі кішки живуть довше.

Ареал проживання

Популяції сніжного барса займають великий ареал, що включає територію Південної і Центральної Азії. Тварина зустрічається на території Росії, Китаю, Індії, країн Середньої Азії, Непалі та Тибеті. Ірбіс поширений в горах Паміру, Тянь-Шаню, Гімалаїв, Алтаю. У Росії ці кішки проживає в Туві, Бурятії, Хакасії.

Сніговий барс здатний жити в умовах високогір’я і вічних снігів. Проте, улюбленими місцями для хижака залишаються плоскогір’я і долини, в яких є місця для укриття у вигляді нагромадження кам’яних уламків і ущелин. У теплу пору тварина намагається триматися вище пояса лісів і чагарників. Кішки нерідко піднімаються на висоту до 5 км. Взимку можуть спускатися за здобиччю до лісів, де тримаються копитні.

Популяція сніжного барса

Шкури барсів здавна високо цінувалися людьми. Неконтрольоване знищення призвело до різкого скорочення кількості тварин. Ірбіс занесений в Міжнародну та Російську Червону Книгу. Сніговий барс відноситься до вимираючих видів. Всяка полювання на цих тварин суворо заборонено. Деяких браконьєрів це не зупиняє, тому в ряді регіонів, незважаючи на вжиті заходи, популяція барсів продовжує скорочуватися. Звичне середовище існування цих котячих також скорочується в результаті господарської діяльності людини. Це веде до скорочення чисельності тварин. В дикій природі, за різними оцінками, налічується 3500-7500 особин. Близько 2000 живуть в зоопарках.

Ірбіс – одне з численних тварин, яке в результаті діяльності людини потрапило під загрозу зникнення. Це красиві і незвичайні представники котячих і людство має докласти максимальних зусиль для їх збереження на нашій планеті.

Джерела:

  • Опис Сніжного Барса і Спосіб Його Життя

 
 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here