Стеаринова кислота — властивості та шкоду, застосування у виробництві косметики

 

Стеарин не так страшний, як про це говорять, адже по суті є триглицеридом. Навіть в грудному молоці і молочному жирі легко відшукати цей компонент, а ще він входить до складу твердої фракції пальмової олії з температурою плавлення 47-54 °C. Що потрібно знати, перш ніж купити дане з’єднання? Властивості приносять більше користі чи діють на шкоду?

Стеаринова кислота – що це таке

Інша назва – цетилуксусная або октадекановая кислота. Стеаринова кислота – це одноосновное карбонове речовина (аліфатичний ряд) з формулою С17Н35СООН. Зустрічається структурна формула – C18H36O2, раціональний варіант має такий вигляд: CH3(CH2)16COOH. За зовнішнім виглядом це безбарвні кристали, які не розчиняються з допомогою води і не мають запаху, а ось ефір стеаринову кислоту розчиняє. Амінокислотна формула містить 18 молекул вуглецю, з-за чого застосовується при виготовленні домашньої косметики, хімічної і харчової промисловості.

Стеаринова кислота – властивості

Купити стеарин легко, для цього потрібно вибрати найближчу аптеку: у фармацевтиці він широко застосовується в самих різних якостях. Чому стеарин є одним з найбільш поширених компонентів? При виробництві мастильних матеріалів він використовується як пом’якшувач. Stearic acid в косметиці застосовується при виготовленні різних уходових коштів: лосьйону або бальзаму для губ. Стеарин виступає як допоміжний елемент завдяки своєму складу.

Властивості стеаринової кислоти, які обов’язково стануть в нагоді при виготовленні домашньої косметики:

  1. Натуральний загусник емульсій: крем або масло змінить свою консистенцію без зменшення концентрації води.
  2. Прибирає прозорість крему, роблячи його більш щільним, що зручно при нанесенні на шкіру.
  3. Збільшує твердість мила і свічок.
  4. Захищає епідерміс від згубного впливу несприятливих температур.

Стеаринова кислота – застосування

У хімічній промисловості використовують її для виготовлення пластичних мастил. Застосування стеаринової кислоти в харчовій промисловості характерно для кремової основи випічки, для маргаринів, при додаванні жирів в тісто, для спредів. Стеарати – ефіри та солі – використовують при миловарінні (надають милу матовий колір), а для виготовлення косметики вони виступають як стабілізатор, емульгатор суміші. У промисловості косметичної стеарин застосовують як один з компонентів для виготовлення мазей, кремів, масла для тіла.

Стеаринова кислота – шкода

Порівняно з іншими жирними речовинами, шкоду стеаринової кислоти мінімальний. Кристалічний компонент не має побічних ефектів, якщо не вживати його всередину у великій кількості. Все ж, важливо знати, що пальмове масло, яке повсюдно присутній в продуктах харчування, містить до десяти відсотків стеарину. Ось моменти, які дозволять убезпечити себе і своїх дітей:

  • Так, перед тим як купити дитячі суміші, містять пальмову олію, варто дізнатися про вплив на нервову систему дитини.
  • При використанні косметики, купленої навіть в аптеці, потрібно бути обережніше: якщо на шкірі є запалення, то стеарин виступає провокатором вугрової висипки і комедогенным речовиною, яка сильно закупорює пори, створюючи ідеальне середовище для розвитку бактерій.

Відео: стеаринова кислота в косметиці

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *