Найповніший опис оленя від носа до кінчика хвоста!

0
5131

 

 

При згадці про оленях з раннього дитинства ми звикли представляти величезну тварину з гіллястими рогами. Так виглядають північні олені, і саме їх зображають разом з Дідом Морозом та Санта Клаусом. Але це лише один з видів оленів, тому пропонуємо вам познайомитися з особливостями деяких інших, набагато менш відомих видів.

Загальна характеристика оленів

Всіх оленів без винятку об’єднує той факт, що вони відносяться до сімейства парнокопитних ссавців. Будучи дитинчатами, вони харчуються молоком матері, а виростаючи, годуються виключно рослинною їжею: травами, листям, пагонами дерев і чагарників, листям, грибами. Ті олені, які мешкають поблизу водойм, з задоволенням їдять водорості.

Зовнішнє опис оленя сильно варіюється залежно від конкретного виду, але є і загальні риси. Так, абсолютно у всіх є копита, а також практично всі види самців носять роги. Винятком є так званий малий канчиль. Самці цього виду не носять роги, крім того, вони є єдиними, у кого є довгі ікла, які стирчать назовні, немов у вампірів. Самки оленів, за винятком благородних, рогів не носять.

Відповідаючи на питання, скільки важить олень, також потрібно уточнювати певний вид, так як розміри відрізняються. Самими маленькими і, відповідно, легкими, є вище згадані малі канчили. Доросла тварина досягає довжини 25 сантиметрів, а важить всього лише 2 кілограми. Найбільший з усіх видів великого сімейства оленевых — це лось. Самці лосів значно більше самок, важать вони приблизно півтонни, висота в холці досягає 2,5 метрів, а довжина тіла — 3-х метрів.

Найбільш популярні з усіх оленів, північні, за своїми розмірами є середніми. Самці важать від центнера до двох, висота в холці — трохи менше півтора метрів, довжина тіла — близько двох метрів. Самки північних оленів приблизно в півтора рази менше.

На те, що олені здавна мали важливе значення у житті людей, вказує велика кількість легенд і міфів, пов’язаних з цими тваринами. Незалежно від народу і його віросповідання олені завжди уособлюють світ, благородство, красу, чистоту, граціозність. У християнстві ж олені символізують праведне пустельництво.

Які ж риси об’єднують оленів? Яким би дивним це не здалося, але це ніс і хвіст. Хвіст оленя у всіх видів розвинений досить слабо, можна сказати, що він ледь позначений і практично не виділяється. Ніс оленя є вкрай чутливим, це головна больова точка. Саме за ніс насамперед намагаються вхопитися вовки, одні з основних ворогів оленів. Біль пронизує все тіло, на кілька секунд буквально паралізує всіляку здатність чинити опір нападу хижака.

Де живуть олені?

Ареал проживання оленів, як вже не важко здогадатися, що також залежить від конкретного виду. Але якщо узагальнити, то можна сказати, що представники сімейства оленевых живуть в Південній і Північній Америці, Євразії, а також Нової Зеландії та Австралії, правда туди вони були завезені вже людьми. На території Росії різні види оленів зустрічаються практично повсюдно. Улюбленими місцями оселення тварин є ліси, лісостепу, тундра і лісотундра.

Спосіб життя оленів

Більше число видів оленів воліють жити невеликими групами, число особин у яких варіюється від двох до семи. Як правило, в групі є один дорослий самець, самка, або декілька самок, і їх діти. Самець охороняє територію і оберігає свою сім’ю від вторгнення інших самців і хижаків. Коли настає шлюбний період (як правило, це трапляється восени) , самці можуть почати змагатися один з одним за можливість злучитися з самкою.

Життя фінських народів настільки тісно пов’язана з оленями, що у них навіть є спеціальна одиниця вимірювання «поронкусема». Вона позначає далеку відстань, яку складно точно виміряти, але приблизно дорівнює семи кілометрам. Саме стільки дорослий олень може пройти без зупинки на відправлення природних потреб.

Привертаючи увагу до себе, вони видають гучні звуки, подібні реву, б’ють рогами про дерева, а також стикаються рогами з собі подібними.

Вагітна самка виношує потомство в залежності від виду шість-дев’ять місяців. Дитинча з’являється на світ навесні-влітку, тобто тоді, коли немає проблем з добуванням їжі. Найчастіше у оленів народжується одне дитинча, набагато рідше — два і більше.

Олені ведуть переважно денний спосіб життя. Виняток становлять олені виду малий канчиль. Вдень вони сплять у дуплах дерев, які знаходяться на невеликій висоті, а вночі годуються.

Незважаючи на те, що олені є сухопутними тваринами, вони вміють плавати і пірнати. Їм по силам перепливати швидкі і широкі ріки, а для того щоб дістати з дна улюблені ласощі — водорості, деяким великим особинам досить просто опустити голову у воду. Крім того, на березі морів і солоних озер олені знаходять сіль.

Характер оленів, взаємовідносини з іншими тваринами і людьми

Оленів цілком можна назвати агресивними і полохливими тваринами. Першими вони не стануть нападати ні на людину, ні на інших тварин. Тільки в період спарювання олені стають агресивними і становлять небезпеку для людини. Плямисті олені, наприклад, навіть дикі, зовсім не бояться людей, близько підпускають до себе, можуть дозволити навіть погладити себе або погодувати з руки. Відомо чимало випадків, коли олені приходили з лісу в довколишні населені пункти, але пов’язано це не з їх бажанням поспілкуватися з людьми, а з відсутністю їжі в природному середовищі існування. В цілому ж, олені піддаються дресируванню, їх можна приручити, ніж активно протягом багатьох століть займалися народи Півночі.

Отже, ми дізналися, що олені — це не один вид тварин, а велика родина, представники якого мають і спільні риси і суттєві відмінності. Деякі цікаві факти, з якими ви познайомилися, є лише яскравими штрихами, але для складання повної картини життя оленів, потрібно вивчити ще чимало матеріалу, в якому також криються корисні нові відкриття.

 
 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here