Гривистий голуб

Гривистий, або никобарский, голуб (лат. Caloenas nicobarica) – один з найкрасивіших представників сімейства голубиних і останній залишився в живих в однойменному роді гривистых голубів.

Його візитна картка – блискаюче смарагдом і блакиттю намисто з довгих пір’я, утворюють навколо шиї щось схоже на різнобарвну мантію. В найбільш вигідному світлі його оперення виглядає під променями яскравого сонця, переливаючись всіма кольорами веселки. У тіні фарби стають більш стриманими, надаючи птиці більше сірий, буденний вигляд.

Батьківщина гривистых голубів – дрібні острови схід Індії: від Нікобарських і Андаманських до Соломонових і островів Нової Гвінеї. Вони живуть невеликими зграйками або парами в джунглях, віддаючи перевагу нежилих островів Малайзії, Камбоджі, Таїланду, Індонезії і Філіппін.

Відокремлений спосіб життя на далеких островах, де у нього практично немає природних ворогів, наклав свій відбиток на зовнішній вигляд гривистого голуба. Ця важка, вагою до шістсот грамів птах, що виростає майже на сорок сантиметрів у довжину, не дуже любить літати.

І хоча зграї гривистых голубів часто можна побачити курсують між островами в пошуках поживи, більшу частину часу вони проводять на землі. Природа наділила цих птахів міцними, витривалими ногами, видають у них досвідчених ходоків. Тільки наближається небезпека може змусити гривистого голуба покинути звичну для нього землю і шукати притулку в гілках дерев.

Протягом дня, об’єднуючись у зграї по кілька десятків особин, гривистые голуби перелітають з одного острова на інший, не залишаючи своєю увагою і материкову частину Південно-Східної Азії, в пошуках насіння, ягід, фруктів, горіхів і комах.

Особливе пристрій шлунка дозволяє їм перетравлювати горіхи зі шкаралупою настільки твердою, що розбити її можна тільки за допомогою молотка. На відміну від інших видів, нікобарські голуби літають колонами, а орієнтуватися у зграї їм допомагають білі боки, що служать своєрідними маяками для летять позаду.

З початком шлюбного сезону гривистые голуби летять на один з віддалених незаселених островів, вкритих густою тропічною рослинністю. Як і більшість голубів, вони моногамні і вибирають собі одного партнера на все життя.

Відкладене яйце обоє батьків висиджують по черзі, кожен по два тижні. Вилупилися пташенята слабкі і беззахисні, і знаходяться під опікою дорослих перші три місяці свого життя.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/334794-grivistiy-golub/