Символ московського зоопарку — манул

Один з найбільш своєрідних представників сімейства котячих — палласов кіт. Має багато спільних рис з домашньою кішкою таких, як довжина тіла 55-65 см і вазі від 2 до 5 кг. В той же час має ряд характерних особливостей. В першу чергу це його хутро, який є самим густим серед представників родини кішок. Частково хутро зробив цього кота об’єктом полювання і поставив на межу зникнення.

В даний час на всій території Росії залишилося не більше 3000 тисяч особин. Крім цінного хутра причинами знищення є: попадання котів в капкани, призначені для інших промислових звірів, інфекційні захворювання, а також напади собак, вовків і пугачів. Через малу чисельність манул перебуває під захистом держави і полювання на нього заборонена.

На території Російської Федерації кіт проживає у трьох областях. Це Читинська область (у ній залишилося найбільша кількість особин), республіка Тива і Алтай, а також Бурятія. Досі хижак мало вивчений, так як веде потайний спосіб життя і розселений в малодоступними для дослідників районах.

Звіра нечасто зустрінеш в неволі. Завдяки своїй незвичайній зовнішності для такої знаменитої організації, як «Московський зоопарк» манул став символом.

Щоб збільшити чисельність особин у 2010 році була запущена міжнародна програма з вивчення і розмноження цього хижака. З боку РФ в програмі беруть участь: «Сибірський екологічний центр» і «Даурський заповідник». Програма буде тривати 10 років і її результатом має стати поява популяції, здатної дати здорове потомство, а також збір та узагальнення відомостей про біології котів, що живуть в дикій природі та в умовах зоопарків. За три роки, що минули з початку досліджень, біологи домоглися збільшення чисельності зникаючого хижака.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/312530-s-687/