Ягуарунди – перша кішка, приручена індіанцями

Ягуарунди – це дика кішка, що живе в Панамі. Колись давно індіанці приручили ягуарунди, і це була перша кішка, що знищує не тільки запаси продовольства в будинку людини, але і різних шкідливих гризунів, а також і комах. Тому Панама може пишатися тим, що на її території живе перша кішка, яку приручила людина з цього континенту.

Існує декілька підвидів ягуарунди, і всі вони проживають на різних територіях і в різних країнах Центральної і Південної Америки. На території Сполучених Штатів Америки ягуарунди теж зустрічається.

Ягуарунди цілком здатний селитися в місцевостях, розташованих на висотах до трьох тисяч метрів над рівнем моря. А ще ягуарунди любить жити недалеко від джерела води. Але взагалі-то ягуарунди може жити і в інших місцях.

Отже, тепер розповімо про те, як виглядає ягуарунди. Довжина його тіла близько вісімдесяти сантиметрів – це довша ніж у середнього представника сімейства котячих. Як і всі котячі, ягуарунди володіє відмінною гнучкістю. Особливість ягуарунди – це його короткуваті, але сильні ноги. При цьому висота хижака близько шістдесяти сантиметрів. Довжина хвоста ягуарунди – теж шістдесят сантиметрів. Вага цього звіра може бути різним – як п’ять, так і дев’ять кілограм.

Мордочка у ягуарунди коротка, а голова – кругла і маленька. Вушка ягуарунди маленькі і круглі, так що дуже гармонійно виглядають разом з круглою головою.

Забарвлення ягуарунди може бути бурий з сірим відтінком, і бурий з домішкою рудих тонів. З-за таких різних забарвлень, яких в природі у пуми ягуарунди всього два, вчені довгий час вважали, що це два різних види котячих. Один вид називали эйрами, а інший вигляд так і був ягуарунди. Все вирішилося лише тоді, коли остаточно вивчили парування цих двох видів між собою. Виявляється, що при паруванні у них виникало потомство як одного, так і іншого кольору. Тоді вченим не залишилося нічого іншого, як об’єднати ці два види в один.

Ягуарунди дуже цінує самотність, але, не дивлячись на це, цілком здатні існувати групами на одній і тій же території. У період спарювання ягуарунди ведуть себе дуже агресивно. Самка ягуарунди досягає своєї статевої зрілості у дворічному віці, а іноді і в трирічному. У період спарювання ягуарунди влаштовують бійки, а ще Панама напевно чує їх гучні закличні крики вдень і вночі, такі, як у звичайних котів, але більш гучні. І як коти, самки ягуарунди здатні відтворювати на світло потомство двічі на рік.

Ягуарунди носить дитинчат під серцем протягом двох місяців, часом трохи довше. Вона облаштовує собі гніздо в чагарнику або в такому дереві. На світ може з’явитися від двох до чотирьох кошенят ягуарунди, не більше. Три тижні малюки п’ють материнське молоко і більше нічого в їжу не вживають. Але вже після закінчення трьох тижнів мати ягуарунди починає годувати своїх дітей м’ясом різних тварин. Майже через місяць кошенята ягуарунди можуть вперше вийти на світ зі свого лігва. Але самі полювати кошенята здатні, тільки у віці не менше, ніж півтора місяці. У той же час, навіть навчившись добувати собі їжу, дитинчата не покидають своїх батьків. Вони йдуть з «сім’ї» не раніше ніж в два роки.

А ще ягуарунди вміє плавати. Хоча, звичайно ж, ягуарунди більше подобається просто лазити по деревах або подорожувати по землі. Але якщо ягуарунди загрожує небезпека, і водний шлях це єдиний шлях порятунку, кішка вибере саме його.

Харчуються ягуарунди флоридскими кроликами, очеретяними хом’ячками, шиншилами і морськими свинками. Ще вони ловлять птахів, як і багато кішки, а також різних рептилій, приміром, ігуан. Їдять ягуарунди і комах. Але раціон ягуарунди складається ще з рослинної їжі, наприклад, фруктів.

Панама знає, що ягуарунди поїдає фрукти не з чуток. Тут ця хижа кішка влаштовує справжні набіги на фігові плантації, чим сильно шкодить урожаю і гаманцях фермерів.

А живе пума ягуарунди цілих п’ятнадцять років. Приблизно стільки ж, скільки і звичайні коти.

Ягуарунди – дуже особливі кішки. Крім того, що ягуарунди незвичайні зовні, вони ще й ведуть денний спосіб життя. І це притому, що кішки зазвичай – нічні тварини. Звичайно ж, це не означає, що ягуарунди постійно сплять вночі, але все ж, краще вони саме день.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/298500-yaguarundi-persha-kishka-priruchena-in/