Що їдять дельфіни?

Дельфіни — високоорганізовані тварини. Кормову поведінку, тобто все, що пов’язане з добуванням їжі, у них досить складне, а деякі деталі стали відомі вченим відносно недавно. Інтерес представляє не тільки те, що їдять дельфіни, але і сам процес пошуку і видобутку їжі.

Морські дельфіни

При слові «дельфін» більшість з нас представить, швидше за все, білобочку (Delphinus delphis) або афаліну (Tursiops truncatus). Дійсно, вони — характерні представники сімейства дельфінових підряду зубатих китів. Звичайний дельфін любить відкрите море, афаліна ж — мешканець прибережних вод.

Морські дельфіни відомі людям дуже давно. Народи, що живуть на узбережжі, легко приручали цих товариських тварин, пропонуючи їм їх улюблені ласощі — рибу. Але якщо з рук людини дельфіни беруть будь-яку рибку, то в природі вони досить розбірливі в їжі. Перевага віддається невеликим зграєвим рибам, тому що на них простіше полювати і їх легше проковтнути. Зі зрозумілих причин види з колючими плавцями йдуть в їжу в останню чергу.

Чорноморський дельфін білобочка, наприклад, віддає перевагу шпрот і хамсу, трохи менш популярні ставрида, пікша, скумбрія, морські голки і барабуля. Не знайшовши улюбленої видобутку, ловить зеленушок, морських собачок (риб загону окунеподібних), креветок, збирає з дна безхребетних. Білобочки океанських популяцій полюють на мойву, сайру, кефаль, оселедці, сардин і інших риб, схильних утворювати косяки. Макрель і летючі риби попадаються їм набагато рідше, а час від часу дельфіни урізноманітнюють меню скатами і кальмарами.

Дельфіни намагаються годуватися на поверхні, але при необхідності можуть пірнати на пристойну глибину — до 250 метрів. Середземноморські дельфіни мимоволі допомагають рибалкам, выпугивая з глибоководних зимівель зграї анчоуса і сардини.

Кмітливі тварини володіють безліччю технік полювання. Одна з найпоширеніших — згортання риб’ячих косяків в кулю. Виявивши косяк, витягнувся стрічкою, дельфіни загортають його таким чином, щоб «голова» косяка догнала власний «хвіст». Готово — риба буде кружляти на одному місці, поки дельфіни не наситяться. Частина мисливців тримає косяк в кільці, оглушаючи ультразвуковими криками, інші по черзі вриваються в його середину і хапають здобич.

«Облава» на скумбрію

Одиночний дельфін застосовує приховані способи лову. Увійшовши в гущу зграї дрібних рибок, він пливе, ніби не звертаючи на них уваги. Тим не менш рибки по одній і відразу по кілька зникають у його прочиненими пащі — хижак всмоктує їх, діючи мовою, як поршнем. Захоплюється вся риба, яка опинилася в 10-15 сантиметрів від дельфінів носа.

Море не завжди рясніє риб’ячими зграями, і дельфіни міняють звички. Вони виходять на нічний промисел, поодинці або невеликими групами. Намагаючись не шуміти, прочісують мілини в пошуках задремавшей риби, а також восьминогів і кальмарів, які піднімаються з дна після заходу сонця. Сірий дельфін спеціалізується на головоногих, тому він завжди полює у сутінках.

Харчова конкуренція

У Флориді вираз «як дельфін і акула» рівнозначне з нашим «як кішка з собакою». Ворожнеча акул і дельфінів — прямий результат харчової конкуренції: обидва види їдять одне і те ж. При нагоді акули не проти поснідати дельфіном, але тих рятує взаємовиручка — на заклик про допомогу приходять всі, хто опинився поблизу, навіть дельфіни інших видів. Для хижої риби це означає кінець. Убитих акул дельфіни ніколи не їдять, хоча суп дитинчат ловлять і ковтають нарівні з іншою рибою.

Мешканці прісних вод

З сорока видів дельфінів п’ять живуть у річках. Всі вони — рідкісні тварини, занесені в Червону книгу. Від морських відрізняються рухомою шиєю, більш довгим дзьобом і низькою швидкістю пересування. Харчуються в основному тим, що відшукують в мулі — ракоподібними, молюсками, зачаїлася на дні рибою. Ведуть потайний, нічний спосіб життя.

Амазонська інія славиться винахідливістю і відома схильністю красти рибу з мереж. Крім того, вона ловить річкових черепах і крабів. Як дельфін дістає м’ясо з-під панцира, невідомо. Швидше за все, розбиває про видобуток каміння (схожим чином бутылконосый дельфін розправляється з каракатицями). Гангский дельфін, він же сусук, полює в каламутній воді індійських річок. Зір тут марно, тому сусук майже сліпий. Але зате він з ювелірною точністю володіє ехолокацію — знаходить будь-який впав у воду предмет, навіть покинуту далеко монету.

Амазонська інія

Дельфіни і люди

Дельфіни — сильні і стрімкі хижаки, здатні наздогнати на солоних просторах будь-яку здобич. Але поряд з цим вони хитрі: навіщо долати десятки миль в пошуках риби, коли можна подружитися з людиною і отримати частину його улову? Способів багато — від звичайного випрошування до повноцінної участі в риболовецькому промислі.

На західноафриканській узбережжі існує своєрідний міжвидової тандем. Мешкають поблизу рибальських сіл тихоокеанські дельфіни завжди сигналізують на берег, що поблизу проходить велика риб’яча зграя. Побачивши неспокійно метання туди-сюди хвостатих «напарників», рибалки спішно готують мережі. А дельфіни працюють загоничами. Коли невід повний, люди не поспішають вибирати снасть — чекають, поки не насититься дельфинья «бригада». І тільки потім тягнуть мережу на берег. Схожим чином скооперувалися люди і дельфіни на півдні Бразилії. Берегова лінія там порізана лагунами, настільки дрібними і каламутними, що дельфіни бояться в них запливати. Вони заганяють рибу в лагуну і блокують вихід у море, а рибалкам залишається пройти по заливчику з мережею. Частина видобутку завжди віддають дельфінам.

Коли дельфінів відловлюють, в повній мірі проявляється індивідуальний характер кожного з них. Деякі, отримавши стрес, оголошують багатоденну голодування, а то й гинуть, повністю відмовившись від їжі. Інші беруть корм з рук з першого ж дня; згодом такі особини швидко навчаються і легко налагоджують контакт навіть з незнайомими людьми.

Здатність до наслідування

Дельфіни, народжені і виховані в неволі, не мають мисливських навичок. Справа в тому, що їдять дельфіни в дельфінарії тільки з рук тренера, отримуючи рибу в якості заохочення за старанне виконання завдань. Однак у співтоваристві диких родичів все швидко приходить в норму — виручає здатність до наслідування. Наслідують дельфіни не тільки родичів, але і людям, і навіть морським котикам: можуть повторювати за ними звуки і характерні рухи. Якщо один дельфін бачить, що іншого за щось похвалили, він тут же повторює дії побратима, щоб теж отримати винагороду.

Дельфін народився…

Коли падає зірка, греки кажуть — «дельфін народився». Звичайно, дельфіни з’являються на світ по-іншому, але дуже красива легенда.

Дельфінятко народжується хвостом вперед. Це великий малюк, деколи досягає половини довжини мами. Плавники у нього згорнуті в трубку, але незабаром знаходять тонус і розправляються. Ніхто не підтримує новонародженого у поверхні: потонути він не може. Завдяки жировим запасам дитинча тримається на воді як поплавок — у вертикальному положенні. Через годину-два він робить перші спроби самостійно плавати, тоді мати повертається до нього черевом і підставляє сосок.

Молоко дельфіна густе і поживна, багата жиром і білком. Дитинча залишається молочним до року (в неволі — до двох років), хоча тверду їжу починає пробувати з тримісячного віку. В неволі вдалося побачити, як дельфиниха-мати навчає дитинча — майже як кішка кошеня. Спійману рибину, вона деякий час тримає на повітрі, щоб та втратила спритність, відпускає і знову ловить, показуючи приклад. А потім віддає «іграшку» чаду.

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/29698-shho-yidyat-delfini/