Фото: gorodvitebsk.by

 

Сьогодні нерідкі випадки, коли багато хто з нас плутають пост з дієтою або вегетаріанством. Які особливості відрізняють пісне харчування і як правильно постувати? Читайте про це в нашій статті.

Протягом усього року стриманість в їжі передбачається по середах і п’ятницях, але мало хто з мирян його дотримується, як і інші пости, до яких, на відміну від Великого, склалося досить несерйозне відношення. Тому наближення Великого посту, який в 2016 році триватиме з 14 березня по 30 квітня, сприймається багатьма як майбутня катування, а не корисне і приємне очищення тіла і душі. Саме це, в першу чергу, слід нагадати тим, хто задається питанням про те, як правильно постувати.

Піст – це час, коли людина свідомо обмежує себе в приносить задоволення і тваринної їжі, прагнучи таким чином виховати силу духу і приборкати плотські пориви через мінімальну кількість прийомів їжі та відмова від «скуштувати» продуктів. Як і дієту, пост відрізняє мінімальна калорійність раціону, проте це не одне і те ж. Ідея посту – сприяти духовним і моральним змін у людині, дієта ж такої ідеї не має на увазі.

 

Фото: good-know.com

 

Тіло і дух людини пов’язані нерозривно. Прийняття нейтральних в енергетичному плані продуктів допомагає очиститися і виховати в собі силу духу. Головним орієнтиром для будь-якої віруючої людини, що вирішила дотримуватися посту, може бути бажання пережити досвід Ісуса Христа і, як Спаситель, навчитися протистояти спокусам тіла. Так, коли мова йде про Великому пості, християни прагнуть постити стільки ж часу, скільки Ісус спокушався дияволом у пустелі 40 днів.

Крім гастрономічної, в період посту слід думати і про духовний аспект. Потрібно стежити за своїми думками і бажаннями, виключати неробства і надмірності, вести більш спокійний і відокремлений спосіб життя, робити добрі справи.

Сьогодні, як колись на Русі, пост перестав бути актом обов’язковим. Ще кілька століть тому пост дотримувалися всі миряни, тепер це добровільний вибір, але прийнявши рішення постити, слід пам’ятати, чому і для чого ви це робите. Тоді цей період дійсно стане для вас цінним досвідом і призведе до духовного зростання.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here