Ему — великий птах: харчування, розведення, фотографії

Чому ему не відносять до страусоподібних, чи можна розводити цю птицю в неволі, чим вона харчується, про це ви дізнаєтесь із захоплюючої статті.

Страус — найбільший птах Австралії. Більше неї тільки страус. Раніше ему відносили до страусоподібних, але в 1980 році класифікація була переглянута, і цю птицю включили в загін казуарообраазных.

Класифікація ему

Існує 3 підвиди ему, що мешкають в Австралії:

  • на півночі водиться Dromaius novaehollandiae woodwardi, блідий і тонкий;
  • на південно-сході живуть Dromaius novaehollandiae novaehollandiae;
  • на південно-заході мешкають Dromaius novaehollandiae rothschildi, ему темний.

Характеристика ему

Казуар зліва і ему праворуч
На фотографії зліва — казуар, а праворуч — ему

Зовні ему нагадує казуара, але на відміну від нього, у неї немає шкірястих виростів на голові, які називаються «шоломом».

Вага дорослих особин коливається в межах 30?55 кг, висота в середньому 150 див. Ему має довгі ноги. Коли птах переходить на біг, то може робити майже триметрові кроки. А ноги у цих великих птахів дуже сильні. Вони можуть завдати смертельний удар напавшему тварині, цьому сприяють і гострі кігті на пальцях. Прекрасний слух і зір дозволяють їм вчасно відчути небезпеку і швидко ретируватися або захищатися.

З фізіології ему схожі зі страусами. Наприклад, у них так само, як і у цих гігантських птахів, ні зубів. Тому для того, щоб молоти їжу, ему теж ковтають невеликі камінчики, пісок. Але, крім цього, можуть проковтнути небезпечні для них матеріали — шматочки металу, скла. Тому, якщо ви вирішили купити ему для розведення, зверніть на це особливу увагу.

Як і страуси, ему можуть досить тривалий час обходитися без води, але якщо знайдуть джерело, то п’ють із задоволенням. Мало того, страус непогано плавають і з задоволенням проводять час у водоймі. Останнім вони також відрізняються від страусів, так як вважають за краще купатися в піску, а не у воді.

Самці і самки ему візуально схожі, тому їх важко розрізнити. Зробити це можна, коли птах подасть голос, так як звуки особини видають різні. Самки більш голосисті, а самці кричать тихіше.

Це залежить від розміру мішечка, який розташований на шиї у птиці. На гучність звуку є величина мішечка і, відповідно, кількість повітря, яке проходить через нього.

Оперіння

Дуже цікаво оперення ему. Воно влаштоване таким чином, щоб птахи не перегрівалися в спеку, але в той же час не замерзла холодної вітряної ночі. Як і страуси, ему переносять різкі перепади температур і можуть комфортно себе почувати і в спеку, і в мороз. При утриманні цих екзотичних тварин у російському регіоні, варто враховувати, що вони добре переносять морози до -10°с. Якщо температурна відмітка опускається нижче, ему необхідно створити більш теплі умови.

Пір’я на шиї птиці поглинають сонячне випромінювання. Сама шия блідо-блакитна, а рідкісні пір’я на ній від сіро-коричневого до коричневого кольору.

Птахи сидять ему

Але, на відміну від страусів, ему на кожній нозі по 3 пальці, тоді, як у тих — по 2. У чому розвивати великі швидкості допомагає структура ніг. Вони у цих птахів без пір’я, мають трохи кісток і добре розвинені м’язи.

Харчування ему

Птахи ему живляться рослинним кормом, але не відмовляться і від тварини. Вони люблять трави, коріння, плоди. У неволі їх годують зерновими культурами, травосмесями, які влітку складаються з зеленого корму, а взимку з сіна. У корм додають мінеральні компоненти. На волі ему іноді ласують дрібними звірками, в неволі в раціон цих птахів вводять кісткове борошно, курячі яйця, м’ясо та інші продукти тваринного походження.

Розведення ему в домашніх умовах

Розведення ему в домашніх умовах

Ці великі птахи досить невибагливі. Вони краще інших страусоподібних звикають до нових умов утримання. При цьому пташеняті потрібно виділити не менше 5 кв. м. площі, а дорослої птиці 10?15. При вигулі на одну особину виділяють 20?30 кв. м. площі.

В добу на 1 дорослу птицю ему йде 1,5 кг корму. Надмірне харчування неприпустимо, так як зайва вага тварини може призвести до великої надбавці у вазі, що може негативним чином позначитися на кінцівках птахи — вони викривляються.

Розведення ему в домашніх умовах взимку

Взимку в раціон птиці вводять зелений овес, пророщене зерно, журавлину. Влітку і взимку в меню включають люцерну. Обов’язково наявність чистої води у вільному доступі.


Ось які продукти повинні бути присутніми в меню цієї птиці: морква, житній хліб, висівки, овес, ячмінь, макуху, м’ясо, горох, вівсяна крупа, курячі яйця, капуста, буряк, цибулю, картоплю, дріжджі, сінна мука, черепашка, риб’ячий жир, сіль, кісткове борошно і т. д.

Розмноження ему

Розмноження ему

Ще одна відмінність від страусів ему полягає в тому, що вони несуть темні яйця, тоді як у страусів вони білого кольору.

Але кладці передують шлюбні ігри. Вони дуже цікаві. Самка з самцем стають один навпроти одного, опускають свої довгі шиї і хитають головою біля самої землі. Попередньо самець робить гніздо, а після ось таких шлюбних ігор веде до нього даму свого серця. Це відбувається в травні — червні.

Що цікаво, на відміну від багатьох інших тварин, самки ему часто б’ються один з одним, якщо не можуть поділити кавалера. Особливо це стосується вільного самця без пари — тоді в сутичці дами вирішують, хто з них гідний створити сім’ю з улюбленим самцем. Такі бійки можуть тривати і п’ять годин.


Кладка самки складається з декількох яєць. Кожен день або раз в два, три дні вона відкладає по яйцю. У середньому самка несе 11?20 яєць, вага яких — 700?900 р. В одне гніздо, зроблене з листя, трави, гілок, кори яйця відкладають кілька самок.

На фото зліва яйця ему, праворуч — страусині
На фото зліва (темно-зелені) — яйця ему, праворуч (білі) — страусині

Высиживанием потомства займається тільки самець ему. Поки триває цей процес (приблизно 2 місяці), він рідко є, мало п’є. Якщо в момент відкладання яйця темно-зелені, то до моменту виведення пташенят зовнішня шкаралупа стає чорно-фіолетового.

Пташенята вилуплюються через 56 днів і мають при народженні вага 500?600 р. Вони швидко стають активними і вже через кілька днів можуть покинути гніздо, а через 5?24 год можуть слідувати за своїм батьком. Пташенята з’являються на світ зрячими, покритими пухом, мають відмітні кремові і коричневі смужки для маскування, які зникають через 3 місяці.

Самець піклується про своє потомство 7-8 місяців, причому виховує один виводок, без самки.

Цікаві факти ему

Цікаві факти ему

Зазначена інформація нижче була взята з Вікіпедії:

  • Ему був важливим джерелом м’яса для аборигенів Австралії в області, в якій він є ендеміком. Жир ему використовувався як ліки і втирався в шкіру. Він також служив в якості цінного мастила. Традиційні фарби для церемоніальних прикрас тіла виготовляли з жиру, змішаного з вільхою.
  • Головним чином ему розводять заради м’яса, шкіри і масла. У них нежирне м’ясо (менше 1,5 % жирності) і з рівнем холестерину 85 мг на 100 г, тому його м’ясо можна порівнювати з пісним. Жир використовують для виготовлення косметики, біологічно активних добавок та лікарських речовин. Масло складається з жирних кислот, таких як олеїнова (42 %), лінолева і пальмітинова (по 21 % кожна).
  • Шкіра ему має характерну візерункову поверхню з-за порушених в області пера фолікулів, тому вона використовується для виготовлення гаманців, взуття (часто з поєднаннями з іншими шкірами). Пір’я і яйця використовуються в декоративно-прикладному мистецтві і ремеслі.

Пізнавальне відео про птахів ему:

Інші фотографії птахів ему:

Яйця птахів ему
Яйця ему, страусине, куряче та перепелине
На фото яйця ему, страусине, куряче та перепелине

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/25974-emu-velikiy-ptah-harchuvannya-rozvedennya-fotografiyi/