Гамамеліс віргінський: лікарські властивості

Його називають іноді Чарівний горіх. У західній літературі з фітотерапії гамамеліс зустрічається під назвою Канадська ліщина через листя, схожих за формою на ліщину.

 

Гамамеліс віргінський — Чарівний горіх

 

Гамамеліс віргінський (Hamamelis virginiana) — деревце висотою 2-9 м, з родини Гамамелисовых. Кора стовбура і гілок світло-сіра. Листки чергові, короткочерешкові, 8-15 см довжини. Здавалося б, звичайний чагарник, але восени, коли опадає листя, на голих гілках розпускаються запашні жовті квітки, зібрані по 2-5 штук у пазухах гілок. Плід – еліптична двусемянная коробочка дозріває влітку наступного року. При дозріванні розтріскується на верхівці, і насіння розлітається в різні боки. Насіння довгасте, з одного боку майже плоскі, чорні, з щільною блискучою оболонкою.

 

Квітне рослина з кінця вересня до грудня (у Південній Європі), в період або після опадання листя.

 

Гамамеліс віргінськийГамамеліс віргінський

Батьківщина рослини — атлантичне узбережжя Північної Америки. Зустрічається переважно на узліссях широколистяних лісів, берегів річок, чагарниках чагарників. В Європу гамамеліс віргінський був завезений англійським ботаніком Коллинсоном в 1736 році. Хоча рослина дуже декоративно, його варто розглядати не тільки як прикраса.

 

Лікарська сировина та його властивості

 

Лікарською сировиною гамамелісу віргінського є листки, які збирають в першій половині вегетації і сушать у добре провітрюваному приміщенні в тіні. Кора використовується гомеопатами. Її збирають ранньою весною під час сокоруху.

 

У листках містяться дубильні речовини (3-8%), основні з яких — бета-гамамелитаннин і эллагтаннин, крім того, протоцианидины, флавоноїди, похідні кавової кислоти і ефірна олія (до 5%). У корі містяться знову ж дубильні речовини, але вже 8-12%, вільна галова кислота, эллаготанин, трохи катехінів і до 0,5% ефірної олії, жирні кислоти, до складу яких входять гліцериди пальмітинової і олеїнової кислот, фітостерин.

 

Рослина входить до фармакопеї Франції, Бельгії, Чилі, Італії, Іспанії та ін. Індіанці здавна використовували листя як кровоспинний і ранозагоювальний засіб.

 

Препарати з цієї рослини мають антибактеріальну, ранозагоювальну, кровоспинну дію, знижують проникність капілярів, усуває свербіж. Протизапальний ефект нагадує дію кортизону — стероїдного з’єднання гормональної природи, яке використовують в протизапальних препаратах. Містяться в сировині флавоноїди надають захисну дію на стінки судин і запобігають утворенню набряків, зменшують алергічну реакцію. Препарати гамамелісу надають сприятливу дію на циркуляцію крові у венозній системі, аналогічно кінського каштану (див. Кінський каштан).

 

Гамамеліс віргінський

 

Лікарська використання

 

Раніше гамамеліс віргінський часто використовували всередину при розладі шлунка як закріплює кошти та при маткових кровотечах. В даний час застосовують в основному зовнішньо у вигляді мазей, відварів, настоянок при невеликих ушкодженнях шкіри, місцевих кровотечах, сонячних та термічних опіках, трофічної виразки, флебітах, при гострих і хронічних шкірних захворюваннях. Наприклад, при нейродерміті мазь з гамамелісом не поступалася за ефективністю 1% кортизоновой мазі і, відповідно, може бути в певних випадках ефективною заміною гормональних препаратів.

 

Дистилят гамамелісу, який одержують перегонкою листя і молодих гілок з водяною парою, — популярний продукт при виробництві косметичних засобів для догляду за сухою, вікової і проблемною шкірою, схильної до всіляких висипань, запалень, подразнень та алергічних реакцій. У багатьох країнах це визнане косметичний засіб при проблемній шкірі. Маються на увазі прищі, червоні прожилки сосудиков, різні запалення. Входить до складу лосьйонів, кремів та інших засобів по догляду за шкірою.

 

Внутрішньо приймають відвар або настойку при варикозному розширенні вен і тромбофлебіті. Зовнішньо при тромбофлебіті його часто використовують спільно з гидрастисом канадським. У вигляді рідкого екстракту, мазі або свічок використовують при геморої. Зовнішньо відвар листя або кори використовують для сидячих ванн при геморої і анальних тріщинах. Деякі фармацевтичні фірми випускають для лікування цього неприємного захворювання свічки або мазі, які, крім екстракт гамамелісу, ще містять екстракт кінського каштана, теж відмінного венотонического кошти.

 

Настоянку рекомендують прикладати при ударах замість настоянки арніки (див. Арніка). Гематома, а простіше синяк, буде значно менше. Мазь гамамелісу є гарним ранозагоювальним засобом і успішно застосовується при різних шкірних захворюваннях, у тому числі таких серйозних, як екзема.

 

Рецепти застосування

 

Відвар: 10 г сухого листя заливають 0,5 літра води і кип’ятять 5-7 хвилин. Протягом дня в кілька прийомів випивають цей досить гіркий і терпкий на смак напій.

 

Для зовнішнього застосування відвар потрібно більш концентрований – 15-20 г на 0,5 л води, кип’ятять 15 хвилин на повільному вогні в емальованому посуді. Застосовують для промивання ран, трофічних виразок, запаленої слизової рота 2-3 рази в день. Дуже ефективний цей відвар при мокнучих і погано гояться ранах, в тому числі, при пролежнях. При цьому рана підсихає, покращується трофіка тканин. Дубильні речовини утворюють на поверхні рани плівку, яка запобігає потраплянню мікроорганізмів.

 

Настоянка: 1 частина сухого листя заливають 5 частинами горілки і настоюють в закритому посуді 2 тижні, періодично струшуючи. Після цього настойку проціджують і масу, що залишилася, віджимають. Приймають по 20 крапель 3 рази на день перед їжею. Настоянку можна застосовувати у вигляді компресу при тромбофлебіті та варикозному розширенні вен, попередньо розводячи водою у співвідношенні 1:3. Настоянка розведена водою служить прекрасним засобом в якості лосьйону при вугрової висипки на обличчі.

 

Фото: Максим Мінін, Рита Брілліантова

    

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/240041-gamamelis-virginskii-likarski-vlastivosti/