Як відбувається розмноження приматів: все про шлюбному сезоні

Розмноження приматів залежить від ієрархії груп, у які вони збираються і способу життя. Поведінка кожного виду мавп має свої особливості, які визначаються умовами існування. Серед приматів існує моногамія та полігамія.

Видів мавп, що мешкають на землі, безліч – серед них є малятка, зростанням 8 см, і гіганти – зріст яких сягає 2 метрів. Примати різних видів ведуть різний спосіб життя, у них окремий тип соціальної організації. Розмноження приматів обумовлено особливостями їх поведінки, індивідуальними рисами, притаманними тому чи іншому виду, часом добової активності.

До моногамним видів належить белорукий гібон – досить поширений вид мавп, чудово уживающийся з собі подібними.

Статева зрілість у цих тварин досягається до 7-8 років, молоді самці доглядають за самками, утворюють міцні моногамні сім’ї. Період виношування у самки – 7 місяців, народжується одне маля, якого вигодовують молоком протягом 2 років. За дитиною доглядають обоє батьків.

Особливість поведінки гібонів Таїланду – полігамія. За сезон самки злучаються з декількома самцями, а самці з кількома самками. У таких групах більший шанс виживання дитинчат, так як їх виходжують мавпи разом.

Дуже цікава соціальна організація гелад – самки і самці живуть окремо. Цей дуже рідкісний вид мавп сходиться тільки на час шлюбного сезону, коли самки з групи самі підбирають собі 1-2 самців. Якщо вони не задовольняють яким-небудь умовам, самці знехтувано і знаходяться інші кандидати на роль батьків. В жіночій групі панує матріархат, доступ туди має молодняк, старші самки і пройшли суворий відбір самці.

Вагітність самки триває 5,5 місяців, новонароджений перші 5 місяців не відпускає шерсть матері – вона постійно носить його на животі. Самці дорослішають до 4 років і йдуть зі зграї, а самки можуть злучатися вже з 3 років.

Горили – самі великі примати на землі – живуть стійкими сім’ями. У кожній з них є вожак – найбільший самець з сріблястою смугою на спині, декілька статевонезрілих самців, до 7 самок, є гаремом самця, і близько 10-12 дитинчат різних віків.

Сезону розмноження, шлюбних ігор і залицянь у горил немає. Самки народжують раз в 4 роки, починаючи з 10-річного віку. Статевої зрілості самці досягають до 8 років, але саме тоді їх виганяють їх зі зграї, і вони змушені поневірятися в групі таких же «недозрілих» самців, поки не знайдуть собі групу. Це трапляється по досягненню самцем 15-20 річного віку.

Вагітність у горил триває 8,5 календарних місяців, дитинчата народжуються безпорадні і навіть не можуть триматися за шерсть матері. Годується материнським молоком дитина від 8 до 3 років.

У самців мавп, що живуть моногамної життям, яєчка маленькі порівняно з розмірами тіла, які проживають полигамно – досить великі. Самцям, оплодотворяющим кілька самок, необхідно виробляти більше сперми, щоб бути конкурентоспроможними.

Найбільш близькими родичами людей вважаються шимпанзе. Для розмноження приматів цього виду шлюбного сезону не потрібно, вони злягаються з настрою, залежно від кількості кормів і стану здоров’я.

Живуть соціальними групами, в яких головним є не самий сильний самець, а найрозумніший.

Дитинчат самки виношують близько 8 місяців, народжують безпорадного малюка, якого носять перший час на руках і на спині. Молоком малюка годують до 1,5 років, статева зрілість настає до 14 років, після чого старший самець може вигнати дозрілого молодшого з групи.

Павіани живуть стадами, в яких є самці і самки. Домінантні самці об’єднуються, щоб отримати переважне право доступу до самок, для полювання і захисту самок. Якщо корму не вистачає, спаровуватися з самками має право тільки 1 самець, коли достатньо – кілька домінантних особин.

Вагітність у павіанів триває до 6 місяців, народжується 1 дитинча, якого до 8 місяців вигодовують молоком. Статевої зрілості ці особини досягають з 4-5 років і можуть залишатися в материнському стаді, зрозуміло, підхід до самкам для молодих самців заборонений. До речі, ці тварини вважаються більш небезпечними хижаками, ніж леви і тигри, вони розумні і полюють зграями.

Орангутанги — це одні з найбільш інтелектуальних видів мавп. Самки живуть групами «за інтересами», які складаються залежно від віку дитинчат – щоб за ними легше доглядати. Самці воліють жити окремо, але можуть ділити свою територію з «дружніми» орангутангами, демонструючи свою соціальність.

Шлюбний сезон відсутня, спарювання може відбуватися поза сезону овуляції. Вагітність у самки триває 7-8 місяців, кожні 4-6 років вона народжує по одному дитинчаті з 15-річного віку, хоча статевої зрілості досягає до 10 років. Малят годують до 3 років, вони кочують разом з матір’ю до 4,5 років. Повністю самостійними і досягли статевої зрілості самці вважаються тільки до 8-10 років.

Лемури – це теж примати, але стоять на нижчому щаблі. У них існує час шлюбного сезону – червень-липень. Тічка у самки від 2 до 7 днів, але за цей час вони можуть злучатися тільки протягом 44 годин. Вагітність триває 4 місяці, безпорадними малюки бувають лише тиждень, а статевої зрілості досягають вже до півтора років — самки, і до 2 — самці.

Можна зробити висновок, що чим вище інтелект, тим менше залежність від інстинктів.

Раніше вважалося, що спарювання «по-людськи» — в місіонерській позиції — притаманне тільки мавпочкам бонобо. Спостереження за гірськими горилами показали, що ці примати воліють цю ж позу, якщо є впевненість у власній безпеці.

На землі мавп величезна кількість, і розповісти, як розмножується кожен вид, неможливо. Об’єднує великі види відсутність шлюбного сезону, так як у самок немає періоду статевого спокою. Злучатися великі примати готові в будь-який час.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/224861-iak-vidbyvayetsia-rozmnojennia-primativ-vse-pro-shlubnomy-sezoni/