Де живе, чим харчується і як виглядає бурундук?

Зміст:

  • Зовнішній вид бурундука
  • Ареали проживання бурундуків
  • Особливості життя бурундуків на волі
  • Чим харчується бурундук?
  • Сплячка у бурундуків
  • Різновиди бурундуків
  • Зовні бурундук трохи нагадує білку. Але, хоча
    більш близькими родичами все-таки для бурундуків є що живуть на землі
    бабаки і ховрахи, тим не менш, у бурундуків тіло краще пристосоване для життя
    на деревах.

    Зовнішній вид бурундука

    Якщо подивитися на те, як виглядає бурундук, то можна
    зауважити, що задні лапи у нього набагато довше передніх, кігтики на них не
    дуже довгі, а вуха досить великі.
    Але з тими ж ховрахами бурундуків ріднять защічні мішки, в яких вони
    люблять переносити запаси їжі. Сибірський бурундук має тіло завдовжки не більше 17
    см, а на хвіст припадає 13 см, тобто трохи менше довжини тіла.

    Густе хутро, покриває хвіст знизу, не так чітко
    расчесан на обидві сторони. Взагалі, хутро у бурундуків короткий, зі слабкою остю.
    При цьому зимова шубка мало відрізняється від літнього вбрання. Верхня частина шкури
    має рудувато-сірий колір, по якому проходять п’ять характерних темних вузьких
    смужок, що чергуються з білястими. У бурундуків білі черевця.

    Ареали проживання бурундуків

    Що стосується
    того, де живуть бурундуки, то у них дуже великий ареал
    проживання, що охоплює майже всю тайгову територію Євразії:

    • північно-схід Росії;
    • Східна і Західна Сибір;
    • Далекий Схід (за винятком Камчатки);
    • о. Сахалін;
    • о. Хоккайдо;
    • північ Монголії.

    Особливо багато їх водиться в Приморському краї, де
    ростуть кедрово-широколистяні ліси. В хороші роки тут на квадратному
    кілометрі ліси можуть перебувати до 200-300 особин бурундуків.

    Бурундуки можуть селитися в листяних, так і в
    ялицевих і смерекових лісах, але зустрічаються вони і в соснових борах. На півдні свого
    ареалу проживання, де спостерігається перехід хвойних лісів листяні, бурундуки
    облюбовують березняки з домішкою інших порід. Бурундуки люблять береги річок,
    галявини, зарослі вирубки і гарі, а також кромки лісу біля полів.

    Особливості життя бурундуків на волі

    Бурундуки ведуть денний спосіб життя. Хоча вони непогано
    лазять по деревах, але більшу частину часу віддають перевагу проводити на землі.
    Вони влаштовують прості неглибокі нори-притулку, а в дуплах поселяються рідко,
    оскільки це погано поєднується з наземним способом життя. Поселяючись на кам’яних
    осипах, вони обходяться зовсім без нір, а просто роблять у проміжках між
    камінням гнізда. Підземна частина їх житла влаштована просто, найчастіше воно
    розділене на дві камери: в одній, набитою листям і сухою травою, розташована
    гніздова, а друга – комора, де бурундуки складають запаси. Є ще
    невеликі відділення, використовувані звірками як відхожі місця. У нору бурундука
    веде єдиний прохід, довжина якого може перевищувати три метри, а вихід на
    поверхня може бути замаскований між корінням дерев або вывороченными
    стовбурами.

    Відео про те, як виглядає і чим харчується бурундук

    На ділянці свого існування бурундуки роблять по
    декілька нір, в яких зберігають зимові припаси. В якості літніх гнізд можуть
    використовуватися дупла біля коріння, в трухлявих пеньках, повалених деревах.

    Ось деякі цікаві факти про бурундуків:

    • Бурундуки – одиначки, що живуть кожен на своїй
      території. Два сусіда в одній норі ніколи не уживуться.
    • У них продумана система звукових сигналів: у разі
      небезпеки вони видають різкий трель, подібно птахам, або коротко свистять.
    • При неврожаї бурундуки знімаються з насиджених місць і кочують
      у пошуках корму, користуючись тимчасовими притулками на нових місцях. На сході
      Росії вони кочують у період дозрівання до зернових полях, а в гірських місцевостях
      спостерігаються відповідні «ягідні» міграції.

    Чим харчується бурундук?

    Насіння багатьох диких і культурних рослин – це те, чим
    живиться бурундук в дикій природі. Це насіння хвойних порід, особливо кедрової
    сосни, листяних: липи, клена, горобини, зонтичних та осоки. Навесні і влітку
    раціон урізноманітнюється нирками, пагонами, ягодами чорниці та брусниці. Коли
    влітку на полях дозрівають гречка і пшениця, то численні гризуни, в тому
    числі і бурундуки, здійснюють на них масові набіги, завдаючи серйозної шкоди. Вони
    рідко поїдають здобич на місці, а накопичують її в защічних мішках, швидко
    тікають у свою нірку, де і насолоджуються трапезою. Іноді вони дозволяють
    собі тваринну їжу – равликів, слимаків, комах, саме тому рекомендують домашнім бурундукам в якості ласощів давати личинки мучного хробака.

    З серпня настає у бурундуків найважливіший період
    заготівлі провіанту на зиму. Вони також приносять його в защічних мішках,
    долаючи при цьому найчастіше більше кілометра. В коморах можна бурундуків
    знайти жолуді, зерна, горіхи, сушені ягоди і гриби, загальна кількість яких
    доходить до 6 кг.

    При цьому запаси бурундуків радують не тільки їх самих,
    але і інших мешканців тайги: ведмедя, кабана, соболя і гризунів-конкурентів. Коли
    більш великий «гість» спокійнісінько розоряє гніздо, розлючений господар може
    лише бігати навколо нього, смикати распушенным і задертим догори хвостом і
    обурено стрекотать.

    Сплячка у бурундуків

    З кінця вересня, в залежності від місцевого клімату,
    бурундуки впадають у зимову сплячку, що закінчується в березні або квітні, коли
    починає сходити сніг. На півночі вона триває більше півроку. В цей момент
    всі життєві процеси звірка сповільнюються: дихає він два рази в хвилину, а
    температура тіла падає до 3-8 градусів. Коли трохи теплішає, бурундук тимчасово
    прокидається і підкріплюється своїми запасами, що зберігаються тут же. За час
    сплячки вони зазвичай не встигають з’їсти всі запаси, але інше допомагає їм у
    голодну весну. Якщо ж чужинець розорить гніздо з запасами, звірка цілком
    може чекати голодна смерть.

    Після виходу з зимівлі починається
    протилежна смуга – гон, під час якого самки закликають кавалерів
    особливим булькаючим підсвистуванням. Женихи ж можуть чути поклик і збігатися на
    нього з відстані до 300 метрів від самки. Між самцями відбуваються швидкі
    сутички, вони збиваються в клубки і носяться по гілках. В такий момент самці
    втрачають пильність і стають легкою здобиччю. Вже через місяць після
    спарювання (кінець травня – початок червня) в норі самки з’являється поповнення.
    Дитинчата народжуються абсолютно голими і сліпими, а вага кожного не перевищує 3-4
    грамів. Вже через кілька днів на їх спинах проступають характерні темні
    смуги, а от очі відкриваються лише через місяць. Знайшли зір бурундучата
    під невсипущим контролем мами виходять з норки та здійснюють перші екскурсії
    місцевості. А ще через місяць вони залишають гніздо матері і починають
    самостійне життя, головним заняттям якої незмінно стає збір
    провіанту на зиму. Самка приносить в рік лише один послід, в якому може бути
    4-10 дитинчат. Молоді бурундуки досягають статевої зрілості до наступного року.
    На волі бурундуки живуть всього лише 2-3 роки.

    Різновиди бурундуків

    Всього бурундуків близько 25 різновидів, причому майже
    всі види бурундуків живуть у Північній Америці, і лише один вид в Євразії.

    Східно-американський
    бурундук (
    Tamiasstrialus)

    Він виділений в окремий рід завдяки відсутності у
    нього верхнього малого предкоренного зуба. Довжина тіла 14-19 см, а
    рудувато-коричневого хвоста 8-11 см, вага 70-140 р. Червонувато-коричнева спина
    з п’ятьма короткими майже білими смугами і темним хутром навколо. Живе на
    південно-сході Канади та сході США у заростях чагарників, листяних лісах,
    серед кам’янистих розсипів і скель. Влаштовує під деревом або каменем
    неглибоку нору, має в кінці гніздове розширення. Спосіб життя такий же,
    як у бурундука наших широт.

    Сибірський бурундук (Eutamiassibiricus)

    Це типовий представник свого роду з довжиною
    тіла 14-15 см при довжині пухнастого хвоста в 9-10 див. Подивившись на фото тварини
    (бурундука сибірського), ви завжди побачите на його спині класичні бурундучные
    п’ять темних смужок, між якими шерсть забарвлена в рудуватий або
    світло-сірий колір. Сибірські бурундуки можуть жити в мішаних, хвойних та
    листяних лісах, обираючи в них освітлені ділянки, місця, де вітром повалено
    дерева. Найчастіше гнізда сибірські бурундуки влаштовують під великим деревом, зламаним
    вітром, між корінням, камінням.

    Відео про життя бурундука

    У заповідних лісах можуть селитися навіть в
    шпаківнях. Активність бурундуків припадає на світлий час дня. Оскільки
    значну частину раціону бурундуків становлять насіння хвойних дерев, то від
    їх врожайності дуже сильно залежить благополуччя цих гризунів. Не гребують вони
    також лишайниками і різними безхребетними, хоча на зиму краще
    запасати добірні насіння, причому в такій кількості, що не встигають з’їсти їх
    за всю тривалу, але неглибоку сплячку з перекусами.

    А Ви бачили бурундуків в дикій природі? Розкажіть про це в коментарях.

     

     

    Related posts

     
     

    Leave a Reply

    Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

    http://poradumo.com.ua/189158-de-jive-chim-harchyyetsia-i-iak-vigliadaye-byryndyk/