Добрий день, дорогі домосіди. Яка ж роль чоловіка в сім’ї у православних християн і католиків? Створивши сім’ю, Господь розподілив обов’язки між чоловіком і дружиною: дружина – помічник чоловікові, а чоловік – глава дружини і всього будинку.

Виключення немає. За все відповідальний керівник. Це всім зрозуміло, і ніхто з цим не сперечається. Ватажок зобов’язаний визначити відповідальність своїх помічників, але все одно відповідає за всі процеси він.

Це його обов’язок – контролювати всіх, вислуховувати звіти, перевіряти, як виконуються обов’язки, швидко реагувати, якщо хтось не справляється, допомагати, радити, захищати тощо.

Якщо ситуація вкрай критична, голова замінює свого помічника, щоб не призвести до гострої кризи.

Глава вибирає собі помічника, визначає всі його обов’язки (вручає посадову інструкцію). Помічник отримує від глави всі необхідні установки для виконання своїх обов’язків.

Глава оцінює роботу помічника і допомагає йому вийти на більш високий рівень, тому що кожен розумний керівник хоче, щоб робота виконувалася краще і якомога професійніше.

Зміст статті

Роль чоловіка в сім’ї у православних і католиків

Чоловік відповідальний за всі галузі життя сім’ї: духовний і душевний рівень, здоров’я і матеріальне благополуччя.

Духовність сім’ї

Духовність сім’ї залежить від духовності чоловіки. Є в сім’ї спільні молитви? Сімейне читання Священного Писання? Є прагнення піти в храм на Богослужіння? Є зацікавленість у духовному служінні? Або шанується в сім’ї святість? Ось основні чинники духовного життя сім’ї.

За це відповідає чоловік, щоб налаштувати духовну життя на високому рівні. Якщо чоловік всім цим нехтує і не домагається, щоб сім’я мала основні фактори духовного життя, духовне становище такої сім’ї вже погане.

Це духовна убогість, духовна нагота, духовна сліпота – словом, жалюгідне становище. Духовно така сім’я майже знищена. Батьки, може, і протримаються по вірі від смерті, але діти можуть духовно загинути, бо духовного життя практично немає.

Шановний брате, ти – глава сім’ї. Можливо, прочитавши ці рядки, ти вже оцінив ситуацію своєї сім’ї. Якщо у вас в порядку, все так, як того хоче Бог, – ти на правильному шляху, але якщо ти побачив, що відійшов від норм здорового духовного життя сім’ї, тоді будеш гідний плід покаяння.

З молитвою налагодь сімейне читання Священного Писання, сімейні молитви, ревне відвідування богослужінь вашої церкви, активне ставлення до духовного служіння, яке тільки можливо для твоєї родини. Створи такий мікроклімат в родині, щоб твої діти перейнялися не релігією, а духовністю.

Дорогий друже, якщо не налаштувати сім’ю на читання Священного Писання і особисту молитву, то де ще під цим сонцем твої діти зможуть придбати мудрість, щоб не робити фатальних помилок в житті, де ще вони можуть прийняти силу віри, щоб перемогти все, що повстане проти їх безсмертної душі. Це те, що сходить тільки зверху!

Пам’ятай, що бути близько з Богом і нести духовне служіння може лише той, хто хоче цього, тому що в духовному житті – як у тій приказці: хто хоче працювати – шукає можливість, а хто не хоче – шукає причину. Христос доступний для всіх.

Щастя не в комфорті, не в грошах, не в розвагах, не від влади чи кар’єри. За гроші не купиш дітям розуму, а коли будеш зблизити сім’ю з Богом, то від присутності Божого твоя сім’я стане духовно сильніше, зросте в мудрості, і з Богом твої діти будуть жити в безпеці і гармонії.

Не знецінюють насправді цінні речі. Шануй Бога всією родиною. Цінуй цінне – ненавидь дешеве (гроші, комфорт, кар’єру, славу, владу). Роль чоловіка в сім’ї – іти за цінним і вести за собою сім’ю. Цінне – це близькість з Богом.

Душевний рівень

Душевний рівень сім’ї також залежить від тону, який задає чоловік. Всім нам доводилося, на жаль, бачити сім’ї, де відсутня культура взаємин, де часто сваряться, з легкістю висміюють і ображають один одного, де не говорять, а перегукуються зі злістю, словом, «гризуть» один одного і «їдять» Гал. (5:15).

Це починається між батьками, потім переходить на дітей, а коли діти підростають, автоматично переноситься на стосунки між батьками і дітьми.

Але бачили ми і зразкові сім’ї, де всі доброзичливі один до одного, веселі, цікаві, охоче спілкуються, разом співають, разом моляться, разом відпочивають і дуже сумують одне за одним, коли розлучаються. Охоче беруть участь у духовній роботі, постійно відвідують богослужіння.

І, знову ж таки, це починається між батьками, потім переходить на дітей, а коли діти підростають, автоматично переноситься на стосунки між батьками і дітьми.

Богу дуже подобається, коли чоловік і дружина – не просто батьки для дітей, але і друзі один для одного: вони разом проводять час, цікаво спілкуються… Коли ніжні слова належать тільки дружині, а не іншим жінкам, і твоє найкращий настрій – тільки для дружини.

Один брат якось розповів, що був свідком, як його співробітник розмовляв з дружиною і з співробітницями. З дружиною – як з набридливим кошеням: підвищував голос, говорив різкі слова, гнівно перебивав будь-яку спробу дружини виправдатися; а з співробітницями щебетав, як на побаченні.

Коли гасне перша любов, сім’я опиняється в критичному положенні. І відповідальність за це несе чоловік. Романтичні стосунки в сім’ї формує чоловік, і якщо їх не берегти, ворог може вкрасти це.

На цьому рівні є ще дві грані щасливого сімейного життя, за які відповідає чоловік. Перша – хто для тебе діти: друзі чи просто ті, хто зобов’язаний виконувати перелік певних постанов.

Якщо вони для тебе не друзі, то тільки встануть на ноги, і ти перестанеш їх цікавити, вони будуть проводити час поза домом – ти просто їх втратиш. Друга – хто є другом вашої родини і з ким дружать ваші діти.

Друзі батьків і друзі дітей мають невидиме, але дуже великий вплив на дітей. Це потрібно знати і за цим треба стежити, щоб потім не шкодувати. Деякі глави сімей через позитивний вплив друзів виводили свої сім’ї з кризових ситуацій. Друзі сім’ї, друзі дітей – це потужний інструмент побудови щасливої сім’ї.

Тому, шановний ватажок сім’ї, стій на сторожі, щоб зберегти і примножити в своїй родині кращі відносини, виключити будь-які прояви неєвангельських норм відносин.

Найвищий рівень культури відносин в сім’ї – це відносини в дусі Христа.

Здоров’я і матеріальне благополуччя

Здоров’я і матеріальне благополуччя також залежить від чоловіка, тому що фінансові прибутки безпосередньо залежать від нього, хоча іноді жінки заробляють набагато більше. Але це не підстава для того, щоб людина склав повноваження глави сім’ї.

Мудра жінка і при великих доходи не буде бажати стати главою сім’ї, а нерозумною і без доходів буде управляти, іноді навіть підсвідомо, тому що у неї не розвинений розум.

Здоров’я дружини та дітей також багато в чому залежить від чоловіка, тому що роль чоловіка в сім’ї щодо харчування і всього способу життя влаштовує і забезпечує чоловік. А від правильного харчування та здорового способу життя залежить здоров’я сім’ї.

Іноді матеріальні цінності сім’я шанує більше, ніж духовні. Це означає, що шкалу пріоритетів глава сім’ї встановив неправильно. Ця помилка може призвести до глибокої кризи. Не варто з-за кошти приносити в жертву свою сім’ю, а точніше, її духовність і душевність.

Буває, що чоловіки виїжджають на заробітки за межі країни і дуже довго заробляють там гроші, з-за чого діти і дружина позбавлені гідного уваги і піклування глави родини, і ворог легко може їх атакувати.

Дорогий друже, не обділяй свою сім’ю часом з-за грошей. Пропустиш час – настане криза, і тоді ніякі фінансові засоби не допоможуть вирішити це. Не все в житті вирішують гроші. Тому не треба надавати їм перевагу.

Можеш побудувати будинок, а життя в ньому не буде. Можеш заснувати мегабізнес, але, все одно є речі, які за рахунок не купиш. Тому, роль чоловіка в сім’ї, друже мій, не віддавати бізнесу все своє продуктивне час, залиш його сім’ї та духовного служіння.

Є інша крайність – коли чоловіки відмовляються брати на себе відповідальність за матеріальне становище. Це прояв ліні. Це психологічна хвороба, яку потрібно терміново лікувати.

Ще одна небезпека – робити надто сильний акцент на освіту дітей або на їх здоров’я, а не на те, щоб навчати їх шукати Бога. Порівняно з фізичним здоров’ям і освітою, духовність дуже обділена.

Але не в прекрасному здоров’ї та освіті щастя. Це цінні речі, але не головні. Адже так багато доглянутих в плані фізичного здоров’я та освіти дітей, які починали проявляти неповагу до Господа, а згодом зовсім переставали поважати Його. І як тоді батькам прикро, що дитина не йде дорогою життя.

Дорогий друже, ватажок сім’ї – будь твердий у вірі! Прочитавши цю статтю, усвідом роль чоловіка в сім’ї, спробуй оцінити стан своєї сім’ї, сміливо дивися в очі. Дозволь своїй совісті в Дусі Святому оцінити свою діяльність, як голови сім’ї.

Потім, як мужня людина, вияви хоробрість, велика старанність, терпимість, сталість і всі ці сфери сімейного життя, про яких ми говорили, очисти і освяти, щоб у твоєму домі була свобода Духу Святому, щоб Господь вільно, без перешкод трудився над твоєю сім’єю і вів до досконалості у Христі.

Тільки ті, хто не погашає і поважає Духа Святого, має повноту радості життя. Тільки такі люди будуть щасливі в християнстві. Тому, шановний брате, осчастливь свою сім’ю.

Роль чоловіка в родині нам зрозуміла. Все в твоїх руках!

© 2015,

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here