Амарантова олія — користь, шкоду і застосування олії амаранту

Зміст:

Амарант – рослина, коріння якого сягає далеко в глибину тисячоліть. Його вживали в їжу стародавні племена майя, інки, ацтеки і інші народи. З нього отримують борошно, крупу, крохмаль, сквален і лізин, але найбільшу цінність представляє масло. Продукт, отриманий методом холодного віджимання, зберігає в собі максимальну кількість цінних речовин, вітамінів і мікроелементів.

Корисні властивості олії

Чим корисний амарант, а саме, його масло? Властивості олії амаранту неймовірно широкі. вичавки з цієї рослини багато в чому пояснюються вхідними в його склад компонентами. У ньому містяться омега поліненасичені жири і жирні кислоти, вітаміни РР, С, Е, D, групи В, макро — і мікроелементи – кальцій, залізо, калій, натрій, магній, цинк, мідь, фосфор.

Витяжка з амаранту багата цілим набором найважливіших для організму амінокислот, а ще вона включає біогенні аміни, фосфоліпіди, фітостероли, сквален, каротиноїди, рутин, жовчні кислоти, хлорофіли та кверцетин.

Амарантова олія: користь цього продукту полягає в дії, який чиниться на організм всіма перерахованими компонентами. По-справжньому унікальним його робить сквален – неймовірно сильний антиоксидант, який грає величезну роль в захисті нашої шкіри і всього організму в цілому від старіння. Його концентрація у цьому продукті досягає 8%: в такому обсязі цієї речовини більше немає ніде.

Інші амінокислоти впливають на організм як гепатопротектори, запобігаючи жирову дистрофію печінки. Мінеральні солі і каротиноїди регулюють рівень глюкози в крові. Амарантова олія відрізняється ранозагоювальні, протизапальні, імуностимулюючими, протимікробними і протипухлинними властивостями.

Застосування амарантової олії

Застосування олії амаранту неймовірно широко. У кулінарії їм заправляють салати, роблять на його основі соуси, використовують для смаження. Виробники косметичних продуктів активно включають його до складу всіляких кремів, молочка і лосьйонів, пам’ятаючи про його здатність підтримувати оптимальну вологість шкіри, збагачувати його киснем і захищати від вільних радикалів.

Сквален в його складі посилюється дією вітаміну Е, що обумовлює омолоджуючу дію масла на шкіру. Ефективно амарантове масло для особи, схильної до появи вугрової висипки і акне, а ще цей продукт здатний значно докоряти загоєння ран, порізів і інших травм і це властивість активно використовується в медицині.

Можна сказати, що немає ні однієї області медицини, де б не застосовували витяжку з амаранту. Велике його вплив на роботу серця і судин. Продукт активно бореться з утворенням тромбів, знижує концентрацію «поганого» холестерину в крові і робить міцними стінки судин.

У лікуванні захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту надає користь тим, що загоює ерозії і виразки, очищає організм від токсинів, радіонуклідів, шлаків і солей, що виділяються важкими металами. Рекомендований в терапії цукрового діабету та ожиріння, сечостатевої та гормональної систем. Доведено, що масло здатне підвищити якість материнського молока, допомогти жінці відновитися після пологів.

У дерматології його використовують у терапії шкірних захворювань – псоріазу, екземи, герпесу, позбавляючи, нейродерміту, дерматиту. Їм змазують горло, порожнину рота і застосовують для полоскання при тонзиліті, ларингіті, стоматиті, фарингіті, синуситі.

Регулярно вживаючи всередину олія амаранту, можна знизити ризик виникнення захворювань органів зору, прискорити одужання при вірусних і бактеріальних інфекціях дихальних шляхів, поліпшити функцію головного мозку, пам’ять і мінімізувати наслідки стресу.

Олія захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів і канцерогенів, а значить є відмінною профілактикою онкологічних недуг. Його включають до складу терапії різних хвороб суглобів та хребта, а завдяки здатності підвищувати імунний захист, надавати загальнооздоровча і загальнозміцнюючу дію, його рекомендують пити хворим на туберкульоз, Снід та іншими хворобами, значно знижують імунітет.

Шкода олії амаранту

Амарантова олія: шкоду цього продукту полягає лише в можливій індивідуальній непереносимості та алергії.

Сквален у складі витяжки з амаранту може надавати послаблюючий ефект, але, як показує практика, це дія швидко минає. Однак, особам з холециститом, панкреатитом, сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби перед вживанням масла краще проконсультуватися з лікарем.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/170403-amarantova-oliia-korist-shkody-i-zastosyvannia-oliyi-amaranty/