Сич — це що за птах? Чим харчується сич хатній?

Сич — це невелика сова. Проте у неї є свої характерні особливості, які дуже цікаві. Пропонуємо вам ближче познайомитися з цим представником тваринного світу.

Зовнішність сичів

Сич — це загальна назва, що включає в себе кілька пологів. До них відносяться різні види дрібних сов, що мешкають в лісах. Сич — це птах, що має незвичайну зовнішність. У неї велика голова, а також великі круглі очі з розташованими над ними особливими виступами, що нагадують чорні підняті брови. Крім того, у неї, так само як і у сипухи, лицьової віночок помітно виражений. Він схожий на маску у такий птиці, як сич. Це надає їй у поєднанні з «бровами» серйозний вигляд. Серйозно в неї ім’я.

Назва «сич»

Сподіваємося, ви знаєте, як пишеться «сич»? Звичайно, без м’якого знаку. Однак далеко не всі знають, звідки походить ця назва. З сичем в сучасній мові прийнято порівнювати одинокого і похмурого людини. А адже це слово спочатку відбувається від схожих слів, що мають значення «свистіти». Найчастіше сичі видають саме свистячі звуки, ламаючи стереотип про «уханьи» сов. Цю птицю в Киргизії називають «байкуш», що означає в перекладі «жебрак», або «бідний», саме з-за її сумного крику. Однак іншими звичками сич все-таки близький до представників совиних. Так само, як і вони, він є нічним мисливцем.

Легко зустріти сича?

Сич живиться різними гризунами, іноді поїдає і дрібних птахів. Його можна відрізнити від сов за відсутності нагадують вушка пір’я. Помітити цю птицю в лісі людині не так просто. Справа в тому, що сич попадається на очі дуже рідко. До того ж цю птицю «маскує» в кроні дерев строката забарвлення. Найчастіше зустріти сича можна в тайзі. Однак деякі види, зокрема, сич хатній (домовик), селяться поряд з людьми, часом і в житлових будівлях. Всі види зовні схожі.

Пологи і види сичів

Серед видів роду Athene, званого іноді родом сиренів, можна відзначити наступні: домовий сич (на фото вище), плямистий або браминский, лісовий, кролячий, індійський. Останній — вид виключно рідкісний. Він навіть був занесений в список вимерлих птахів МСОП. Тим не менш, деякі орнітологи вважають, що він все ще існує, хоча і дуже рідко зустрічається.

Види мохноногих сичів: звичайний, південноамериканський мохноногий, мексиканський мохноногий, новошотландский мохноногий. Більш поширена назва останнього — американський. Іноді орнітологи відносять до одного цього виду мексиканського і південноамериканського.

26 видів належать до роду горобиних сичів: рудий горобиний, ошийниковий, капська, кукушковый, сич-гном, крихітний, номінативний, перловий, джунглевої, кубинський, каштановоспинный, красногрудый та ін Вони відрізняються невеликими розмірами, а також довгим хвостом, короткими крилами і нагадує очі контрастним малюнком на потилиці, завдяки якому їх прозвали «четырехглазками».

Існує також рід сичів-ельфів. Він включає єдиний вид під назвою Micrathene whitneyi (на фото вище). Ці птахи стали називатися ельфами з-за дуже маленьких розмірів — всього 12-14 див.

Поширення

Athene — найпоширеніший вид сичів. Представники його населяють Європу, Африку, Азію, Америку. Домовий сич зустрічається, наприклад, на півдні і в центрі Європейського континенту. Крім того, його можна знайти в північних місцевостях Африки, а також повсюдно в Азії, за винятком півночі. Ареал проживання сичів в Росії охоплює південь і центр Європейської частини, Південний Алтай, Середньої Азії, Забайкалля, а також найближчі республіки — Туву, Казахстан. В Південній і Північній Америці зустрічається ще один вид цього роду — кролячий сич.

Сичі звичайні мохноногие розселилися по Євразії. Вони також зустрічаються в Канаді. 3 види мешкають в різних частинах Американського континенту (їх назви свідчать про це). В Південній і Центральній Америці горобині сичі особливо поширені. Вони зустрічаються скрізь, крім Австралії. А сичі-ельфи живуть в США, на південно-заході, і в Мексиці, де іноді населяють дупла величезних кактусів сагуаро. Вони не здатні видовбувати гнізда самостійно з-за слабкого дзьоба, з-за чого поселяються в дуплах або чужих гніздах. Сичі звичайні Athene селяться в теплому кліматі головним чином на відкритих степових просторах, а також напівпустельних і пустельних. Також вони можуть жити на півночі поруч з людиною або населяти тайгові ліси. Хвойні ліси, що знаходяться як на рівнинах, так і в горах, облюбували мохноногие сичі.

Спосіб життя

Осілий спосіб життя ведуть представники всіх родів. Тільки мешкають у високогір’ї особини Athene іноді спускаються на рівнини. Ці сичі облаштовують свої гнізда в різних укриттях, в якості яких вони можуть використовувати іноді купи хмизу, нори інших тварин, дахи будівель, стіни колодязів і навіть горища будинків. Вони є переважно нічними птахами, проте змушені полювати на півночі і в полярні дні. Сичі мохноногие — сови суто нічні і лісові. Вони селяться у дуплах. Горобиний сич гніздиться переважно в мішаних лісах, а ельфи займають вільні дупла. Лише поведінка сичів-ельфів з усіх пологів відрізняється від інших представників. Полюють вони тільки на комах увечері, вранці і вночі. Ці птахи іноді нападають на жертв і на землі. Свою здобич вони з’їдають у гнізді.

Полювання та харчування сича будинкового

Надзвичайно різноманітна манера полювання у такий птиці, як сич хатній. У неї на пальцях сильні згинальні м’язи, тому вона легко захоплює досить великих гризунів. Полює сич хатній рано вранці, а також з вечора до півночі. Він може чатувати жертву тривалий час, після чого, коли вона зупиниться, напасти на неї. Ще один спосіб — наздогнати свою здобич на льоту або в бриючому польоті, а іноді і розгулюючи по землі. Вам, звичайно, цікаво дізнатися, чим харчується домовий сич. Його їжею є в основному гризуни — полівки, хом’яки, будинкові та летючі миші, тушканчики. Однак іноді представники цього виду збирають дощових черв’яків або їдять комах, наприклад, навозников або турунів.

Будинкові сичі часом запасають їжу про запас. Однак справжнім плюшкіним щодо їжі є горобиний сич. Давайте розберемося, чим же він харчується.

Чим харчується горобиний сич?

Здобиччю його стають птахи і дрібні гризуни. Цей сич ховає запаси їжі восени в дуплі, однак він відрізняється процесом її поїдання. Він ніколи не заковтує цілком свою здобич, а вибирає найбільш ласі шматочки. Спійманих жертв горобиний сич ретельно скубе.

Видобуток мохноногих сичів

Сичі мохноногие влаштовують засідки на невеликій висоті і полюють тут. Також вони політають над ділянками полювання, оглядаючи їх ретельно. Ці сичі харчується мишоподібними гризунами, а іноді і дрібними птахами. Наприклад, вони можуть ловити каченят поблизу водойм. Ці птахи ковтають їжу. Вони часто відригують неперетравлені залишки, тому денну «стоянку» сичів мохноногих можна виявити за ним.

Їжа сичів-ельфів

Комахоїдними птахами є сичі-ельфи. Вони ловлять свою здобич як на землі, так і на льоту. Жертвами сичів-ельфів стають сарана, коники, личинки мух, міль, багатоніжки, гусениці, цикади, павуки і навіть скорпіони. Тому всі сичі приносять так чи інакше користь людині.

Розмноження

З настанням весни починається період розмноження сичів. Самці в цей час видають шлюбні крики. Самка робить кладку на початку квітня. Зазвичай в ній знаходяться від 4 до 5 яєць із зернистою білою шкаралупою. Сичі яйця насиджують протягом 28 днів. Самець під час насиджування годує самку (це стосується будинкового сича). Пташенята, які з’являються на світ, сліпі і дуже пухнасті. Проте вже через місяць вони практично досягають за розмірами тіла дорослої особини. Пташенята набувають самостійність у серпні. Що стосується мохноногих, то у них процес розмноження відбувається також у квітні. У цих сичів аналогічну кількість яєць в кладці, однак шкаралупа практично біла. Інші особливості їх розмноження аналогічні в цілому роду сичів. Шлюбне поведінка горобиних дещо відрізняється. У цих сичів самець підгодовувати самку починає ще до відкладання яєць. Після того, як на світ з’являються пташенята, сычиха «прибирає» своє гніздо. Вона викидає звідти весь накопичився сміття. Вже через місяць пташенята залишають гніздо цього птаха. Вони рідко повертаються назад. У цей період батьки годують їх поблизу від гнізда — там, де пташенята виявляють себе схожим на свист криком. Самець сичів-ельфів змінює під час насиджування самку, коли та відправляється вночі на полювання. Відсоток розмноження у птахів найвищий, оскільки гнізда їх знаходяться в місцях, важкодоступних для хижаків.

Село Сичі

На честь цих цікавих птахів нерідко називають села. Одна з них користується особливою популярністю. У Пермської області, в Оханском районі, розташоване село Сичі. Цілитель Олександр Іванович, який живе тут, дуже популярний. До нього їдуть навіть з-за кордону. Кажуть, що цей 82-річний старець виліковує від різних хвороб. Приймає він, до речі, тільки хрещених людей, а також веде богослужіння у власній маленькій церкві.

А ще є ополченець (позивний — «Сич»), який регулярно робить зведення про події в ДНР. Як ви бачите, назва цього птаха дуже популярно.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/155744-sich-ce-sho-za-ptah-chim-harchyyetsia-sich-hatnii/