Масло герані — застосування в косметології та медицині

Геранієве рослина налічує близько 200 видів рослин і широко розповсюджене в таких країнах, як Алжир, Єгипет, Марокко. У цих же країнах і виробляють олії з пеларгонії. Однак, болгарський масло герані виготовлена саме з герані і тим самим якісно відрізняється від масла, виготовленого з пеларгонії.

Виготовлення ефірного масла герані

Виробництво ефірної гераневого масла відбувається при дистиляції з парою з листя рослини. Масло включає в себе такі елементи як гераніол і цитронелол, рівень яких різний і залежить від виду рослини і місця його зростання. Рівень цих елементів становить приблизно 50%. Також компонентами є линалол, лімонен, терпінеол в невеликих кількостях і деякі спирти.

Характеристика олії герані

Колір масла блідо-зелений. Аромат його дуже схожий з запахом трояндової олії, що дозволяє використовувати його в якості замінника такого. Але людина з хорошим нюхом ніколи не сплутає запах олії з троянд з гераниевым маслом. Запах олії герані як би поєднує у собі гостроту бергамоту і солодкість троянди. І завдяки такій нейтральній позиції його змішують з іншими маслами, наприклад, з маслом лаванди або того ж бергамоту.

Масло герані в косметичних засобах

У косметичній практиці масло застосовують, насамперед, як догляд за шкірою. Його дія пов’язана з регулюванням вироблення підшкірного сала. Тому воно відмінно підійде до жирного, сухого і змішаного типу шкіри, поступово приводячи до нормального стану. Масло, до речі, широко використовують у готових косметичних засобах завдяки його переліченим характеристикам і приємному запаху.

В кремах для масажу масло додають в якості стимулюючого засобу лімфатичної системи, що дозволяє усунення надлишкової рідини в тканинах, і застосовується при набряках ніг і целюліті.

Лікувальні властивості олії герані

Гераневое масло відмінний антидепресант. Втім, як і всі квіткові масла. Крім того, воно має антисептичну, в’яжучу і кровоспинну властивістю. Ці особливості дозволяють використовувати його в лікувальних цілях, для обробки ран. Рани знезаражуються і швидше затягуються.

Регулюючі властивості герані надають благотворну дію на кору надниркових залоз. А так як гормони кори надниркових залоз регулюють викид інших гормонів у кров, у тому числі і статеві гормони (жіночі та чоловічі), масло герані можна використовувати при неприємних моментах менопаузи, передменструального синдрому і інших гормональних коливаннях. Сечогінні властивості цієї рослини також допомагають позбутися від зайвої рідини в організмі і відрегулювати обмін речовин.

Герань використовують при захворюванні печінки і нирок, так як вона надає тонізуючу дію на ці органи. Її використовують при лікуванні сечовивідних шляхів інфекційного характеру, а також при утворенні каменів у нирках. Як допоміжний засіб грає роль при лікуванні гепатиту і бере участь у відновленні функції печінки.

Як дезінфікуючий засіб гераневое масло можна використовувати в рідинах при полосканні рота і горла. Ефективне його застосування під час запальних захворювань ясен і слизової оболонки рота. Щоправда його квітковий запах не цілком влаштовує багатьох людей в якості ополіскувача ротової порожнини. У подібних ситуаціях більше підходять олії чебрецю і мірри.

Застосування масла герані в ароматерапії

Запах герані широко використовують в аромотерапії як хороший антидепресант. Його запах м’який і багато воліють його більш різкого запаху бергамоту. Хоча для досягнення потрібного ефекту доцільно використовувати суміш цих масел.

У складі аерозолів проти комах, як ароматизуючого компонента часто можна зустріти все те ж масло герані. Так що при розпиленні знищуються тільки комахи, а й поширюється приємний запах, які деякі дослідники порівнюють з кольором «ніжно-зелений».

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/133666-maslo-gerani-zastosyvannia-v-kosmetologiyi-ta-medicini/