Жуйні парнокопитні тварини: особливості способу життя

До загону парнокопитних відносять ссавці, у яких розвиненими є тільки 3 і 4 пальці, покриті міцним роговим шаром, що формує копито, в той час як 1 палець повністю відсутня, а 2 і 3 мають ознаки недорозвиненості. До парнокопитним жуйним тваринам належать види, що мають особливу будову травної системи, що дозволяє їм відригувати і повторно перетравлювати рослинну їжу, чого вони можуть отримувати більше поживних речовин.

Багато особливості жуйних тварин зробили їх одними з найбільш численних і процвітаючих копитних. Цей підряд представлений 6 сімействами і більше 170 видами тварин. Багато видів жуйних тварин ведуть стадний спосіб життя і здійснюють неймовірні за масштабами сезонні міграції.

Яскравим представників жуйних парнокопытный, що ведуть стадний спосіб життя, є антилопи гну і північні олені, причому стада цих тварин можуть перевищувати 1,5 млн. особин. Багато інші парнокопитні також воліють збиратися у величезні стада, так як подібна стратегія дозволяє забезпечити більшу безпеку під час пошуку більш багатих пасовищ, а також під час появи потомства.

Антилопи гну живуть в більш сприятливою, ніж північні олені, кліматичній зоні, але і тут є свої труднощі, так як після сезону дощів трави саван дуже швидко відцвітають, висихають і стають менш поживними. Антилопам гну доводиться постійно кочувати, долаючи річки і великі відстані, адже міграція цих жуйних парнокопытный триває приблизно 7 місяців у році.

Леви, леопарди, гієни, крокодили і багато інші хижаки, що живуть на просторах саван, полюють на антилоп гну, вибираючи в якості видобутку самих молодих і старих особин, тому приблизно 0,5 млн. телят з’являється на світ на низкотравных рівнинах протягом 2-3 тижнів, що забезпечує їм кращі шанси для виживання.

Північні олені вдаються до схожої стратегії виживання. Паркьюпайнкое стадо північних оленів, є найбільш численним становить близько 3 млн. особин, щорічно здійснює тривалу подорож на більш ніж 4 тис. км. з північних лісів тайги в тундру і назад. Північні олені ідеально пристосовані для життя суворих умов півночі, їх тіло, довгі ноги і копита мають особливу будову, що дозволяє їм витрачати мінімум енергії при русі, а шерсть нагадує попону надійно захищає тварину від холоду, який може досягати -50 градусів.

Головним мисливцем на північних оленів є вовки, і для того щоб захистити молодняк від них, олені виробляють на світ телят протягом 1-2 днів, що дає їм можливість вижити й зміцніти для подальшого подорожі. В тундрі в літній період виростають вкрай поживні трави, які допомагають оленям нагуляти жир, але період достатку триває не більше 1 місяця, тому олені поспішають скористатися всіма перевагами цього періоду.

Жуйні парнокопитні чудово пристосувалися до життя в самих негостинних місцях планети, наприклад, гірські барани мають дуже тонкі ноги з половинками копит, розташованими близько один до одного, що дозволяє їм зберігати рівновагу навіть при стрибках по стрімких скелях. У той час як види, уподобали собі болотисті місцевості, мають широко розставлені сплощені копита, допомагають пересуватися по топям.

Іншим великим представником жуйних парнокопитних тварин є жираф. Ці неквапливі величні тварини не утворюють великих стад, а живуть окремими сім’ями. Великий зріст і сила робить жирафів невразливими перед більшістю хижаків саван, а так як ці тварини харчуються в основному листами акацій і лише в періоди дощів зеленою травою, їм немає необхідності мігрувати на тривалі відстані.

Особлива будова рота і довгий язик дозволяє жирафам зривати соковиті листя з акацій, розташованих між гострих шипів-колючок. Жирафи харчуються не тільки акацією, але і листям інших дерев, а в періоди посухи вони можуть поїдати навіть молоді пагони. Незважаючи на те, що листя дерев є небагатим джерелом корисних елементів, здатність жувати жуйку дозволяє тваринам витягати з корми все необхідне.

Зубри і бізони є ще одним скоєно дивним жуйним парнокопитним тваринам. Ці два види є близькородинними і мешкають північній Америці і на обшивних територіях європейського континенту. Ці дивовижні тварини можуть досягати ваги понад 1 т і довжини понад 3 м. На відміну від багатьох інших представників підряду жуйних парнокопитних, що відрізняються довгими ногами і струнким тілом, зубри і бізони мають масивну конституцію і розвинену м’язову систему.

В пошуках кращих пасовищ ці тварини постійно мігрують, але в межах невеликої території. Як у оленів і антилоп, потомство у зубрів з’являється протягом кількох днів, так як це дозволяє цього виду захистити потомство від вовків, які хоча і не можуть загнати дорослу особину, часто надають на молодняк. Зубри, як і їх родичі вівцебики, є дуже турботливими батьками і охороняють своє потомство від нападу вовків, буквально формуючи живу стіну з власних потужних тел.

Ще 300 років тому стада бізонів і зубрів перевищували більше 1,5 тис. особин, але полювання поставила цих тварин на межу виживання і призвела до того, що в багатьох місцях їх споконвічного проживання вони просто вимерли. В даний час ведеться активна робота по збільшенню їх чисельності та повторного заселення в їх природні місця проживання. Так в північній Америці чисельність бізонів за останні 50 років зросла до більш ніж 3000 особин. У заповідних зонах Євразії чисельність цих тварин також поступово збільшується.

Підряд жуйних парнокопитних включається найрізноманітніших за розмірами тварин. Приміром, лось, який є найбільшим представником сімейства оленевых, може досягати ваги понад 300 кг і 2,5 м у холці, а карликові антилопи рідко перевищують 50 см в холці і ваги в 2,5 кг.

Роздвоєні копита, складний шлунок і можливість жувати жуйку, що дозволяє кілька разів перетравлювати рослинну їжу отримуючи з неї максимум поживних речовин, дозволили багатьом представникам цього підзагону процвітати протягом багатьох тисяч років і зберегти чисельність своєї популяції навіть в складних кліматичних зонах.

 

 

Related posts

 
 

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

http://poradumo.com.ua/132300-jyini-parnokopitni-tvarini-osoblivosti-sposoby-jittia/